Σε έξαρση η εποχική γρίπη: 8 νεκροί σε μία εβδομάδα – Γιατί είναι τόσο επιθετική φέτος
Υγεία
16/01/2026 | 20:00

Η γρίπη δείχνει τα δόντια της αυτόν τον χειμώνα. Οι αυξημένες εισαγωγές των ασθενών με γρίπη στα νοσοκομεία καθώς και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, έχουν προκαλέσει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Κ της γρίπης Α δημιουργεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, η οποία κάνει έκκληση ακόμη και τώρα για εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα, μόνο την τελευταία εβδομάδα, 871 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω γρίπης, 15 εισήχθησαν στην εντατική και 8 έχασαν τη ζωή τους.

«Αυτοί που νοσηλεύονται είναι υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι», τόνισε η πρόεδρος εταιρείας παθολογίας Ελλάδος – αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Μ. Παγώνη.

Οι προσελεύσεις των ασθενών με γρίπη στα επείγοντα του νοσοκομείου Γεννηματάς έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα κατά 15-17% σε σχέση με την προηγούμενη.

Η παραλλαγή Κ της γρίπης Α που έχει επικρατήσει φαίνεται να ευθύνεται για τα αυξημένα κρούσματα σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

«Το στέλεχος Κ της Η3Ν2 της Α της γρίπης που τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά έχει μεγάλη μεταδοτικότητα», ανέφερε επίσης η Μ. Παγώνη.

«Είναι καιρός ακόμα και τώρα τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι ηλικίας άνω των 60 ετών ή που έχουν συννοσηρότητες να πάνε να εμβολιαστούν και για την γρίπη και για τον rsv», εξήγησε ο Ν. Τεντολούρης, καθηγητής παθολογίας ΕΚΠΑ – διευθυντής Α’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής νοσοκομείο «Λαϊκό».

Συστήνονται επίσης χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, καλό πλύσιμο των χεριών και καλό αερισμό των χώρων.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ