Ρεπορτάζ // Γιάννα Κουλουμπή
Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης ειπώθηκαν πολλά και από πολλούς για το ζήτημα της κατασκευής των σχολείων που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014. Μοναδικό θέμα της συζήτησης ήταν η έγκριση ανάθεσης στην εταιρεία ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ των απαραίτητων ενεργειών για την μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και κατασκευή των σχολικών κτιρίων και σημαντική για την ενημέρωση του σώματος και του κοινού ήταν η παρουσία του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου για θέματα τεχνικά, κ. Δημήτρη Μεσσάρη..
Ας μην σταθούμε όμως στις τοποθετήσεις των συμβούλων που λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους. Ας επικεντρωθούμε στην ουσία του πράγματος και στα τελικά συμπεράσματα που εξήχθησαν και που αξίζει να κρατήσουμε για να δούμε με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίστηκε το θέμα των σχολείων στο νησί μας από την Πολιτεία…
Καταρχάς, οι σχετικές μελέτες για τα σχολεία συντάχθηκαν από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, επομένως είναι αλήθεια ότι ως προς αυτό τουλάχιστον η Πολιτεία έπραξε το καθήκον της. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο Δήμος Κεφαλλονιάς, που από την αρχή είχε συνεργασία με την εν λόγω κρατική εταιρεία, ανέλαβε να βοηθήσει στην έκδοση πολεοδομικών αδειών. Τότε λοιπόν η Πολεοδομία διαπίστωσε ότι αυτό ήταν αδύνατο, αφού τα κτίρια ήταν παράνομα (για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ανεύθυνα αντιμετωπίζεται η Παιδεία στη χώρα μας…) και φυσικά δημοπράτηση χωρίς πολεοδομικές άδειες δεν γίνεται! Κάποιος λοιπόν έπρεπε να δώσει τη λύση για να μην μένουν στα συρτάρια και στις κούτες οι μελέτες… Η λύση λοιπόν βρισκόταν στα χέρια του αρμόδιου Υπουργείο και συγκεκριμένα του κ. Σπίρτζη.
Κάπου εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Κεφαλλονιάς και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για τα τεχνικά έργα Αντιδήμαρχος, κ. Διονύσης Λυκούδης, με έγγραφό του προς τον Υπουργό κ. Σπίρτζη τον Ιούνιο του 2015 (προσέξτε αυτήν την λεπτομέρεια) ζητούσε να εξαιρεθούν κατά τη διαδικασία έκδοσης των αδειών δόμησης των σχολικών συγκροτημάτων συγκεκριμένα δικαιολογητικά, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, αφού ήδη είχε περάσει ένας χρόνος και κάτι…
Από τότε μέχρι τον Φλεβάρη του 2017 που εκδόθηκε το ΦΕΚ με το οποίο καθοριζόταν οι ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη σύνταξη μελετών επισκευής και την έκδοση των αδειών πέρασαν βέβαια σχεδόν δύο χρόνια και στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, Υπουργείο Υποδομών κ. λπ.) που μπορεί κανείς να αναζητήσει… Εν πάση περιπτώσει, ο Υπουργός «θυμήθηκε» να βάλει την υπογραφή του επιτέλους… Φυσικά, επειδή ο ίδιος μάλλον δεν τα πάει και πολύ καλά με την Κεφαλλονιά, δεν παρέλειψε στο τέλος του ΦΕΚ, πριν την υπογραφή του να προσθέσει «Από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Με λίγα λόγια, «εγώ σας διευκολύνω με την υπογραφή μου, εσείς βρείτε τα λεφτά και φτιάξτε τα σχολεία»! Αν αυτό δεν είναι ελαφρότητα, τι είναι;;
Μετά από αυτό λοιπόν, ξαφνικά «έρχεται» προς το τέλος του Ιουλίου το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να ανοίξει τον κουμπαρά και να δώσει τα 10 εκατομμύρια για τα σχολεία. Παράλληλα, θυμούνται και η εξαφανισμένες μέχρι τότε ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ να ζητήσουν, εκβιαστικά θα έλεγε κανείς, από τον Δήμο Κεφαλλονιάς να δημοπρατήσουν τα έργα εκείνες, μάλλον για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους ως κρατικός φορέας που εμείς πληρώνουμε… και προφανώς για να χρησιμοποιηθούν τα έργα των σχολείων αργότερα για πολιτικούς λόγους από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, μη γελιόμαστε, όλοι έχουμε καταλάβει ότι η Κυβέρνηση δεν είχε καμιά διάθεση να δώσει χρήματα τέσσερα χρόνια τώρα για τα σχολεία μας. Ήρθε η Περιφέρεια να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτονότητα οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ δεν έχασαν την ευκαιρία…!
Ο Δήμος Κεφαλλονιάς έχει την ευθύνη που του αναλογεί ως κομμάτι της Πολιτείας, αλλά από εκεί και πέρα ούτε νομοθετεί, ούτε χρήματα έχει να διαθέσει για να επισκευάσει τα σχολεία. Συνεπώς, έρχεται τριτοτέταρτος στην ευθύνη και εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να δώσει την έγκριση που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, πλην όμως έπρεπε να το κάνει, για να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο θέμα της επισκευής των σχολείων. Μένει να δούμε αν από δω και πέρα οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ θα κάνουν το καθήκον τους…