Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου, σημαδιακή ημέρα για την Ελλάδα και για δυο εμβληματικούς πρωθυπουργούς της
de Facto
06/10/2022 | 08:00

Το ημερολόγιο γράφει 6 Οκτωβρίου. Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο τίτλος του Εθνάρχη, έχει αποδοθεί και στους δυο…) για πρώτη φορά ορκίζονται πρωθυπουργοί. Ο κρητικός πολιτικός το 1910 και ο μακεδόνας το 1955.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο 111 χρόνια πίσω: Στις εκλογές του Αυγούστου νικητής είχε αναδειχτεί το κόμμα «Ηνωμένος Συνασπισμός Κομμάτων» – ένας πολιτικός συνασπισμός παλιών ισχυρών πολιτικών: Θεοτόκης, Ράλλης, Ζαΐμης, και ο πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης εξακολουθούσε να διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με διορισμό ο Βενιζέλος…
Ο πρωθυπουργός όμως, παραιτήθηκε από το αξίωμα στις 12 Σεπτεμβρίου, και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ διόρισε στις 6 Οκτωβρίου 1910 στην θέση του, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο Βενιζέλος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και στις 2 Μαΐου πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας. Πολιτικοί φίλοι του Βενιζέλου έθεσαν υποψηφιότητά του στο νομό Αττικοβοιωτίας (8 Αυγούστου), όπου εξελέγη πρώτος βουλευτής. Ο κρητικός πολιτικός αποδέχτηκε τον διορισμό του βασιλιά, αλλά συμφώνησε, να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρύξουν και πάλι εκλογές. Τα παλαιότερα κόμματα, αντιδρώντας στις αντισυνταγματικές, όπως τις θεωρούσαν, διευθετήσεις Βασιλιά και Βενιζέλου αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές, δίνοντας έτσι στο «Κόμμα των Φιλελευθέρων» την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και η σταδιοδρομία του Ελευθέριου Βενιζέλου στο τιμόνι της Ελλάδας μόλις είχε αρχίσει!

Διορισμός και για τον Κραμανλή!

Και με… ιντερνετική ταχύτητα γυρίζουμε το ημερολόγιο στις 6 Οκτωβρίου του 1955, δηλαδή 45 χρόνια μετά.
Τρία χρόνια πριν αναλάβει ο Βενιζέλος για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας, γεννιόταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Πρώτη Σερρών. Είχε εκλεγεί βουλευτής το 1936 σε ηλικία 29 χρονών. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1955 είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας, Μεταφορών, Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθνικής Άμυνας…
Στις 5 Οκτωβρίου του 1955, ο βασιλιάς Παύλος, την επομένη του θανάτου του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου, ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από το κόμμα της πλειοψηφίας στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο διορισμός του προκάλεσε έκπληξη στην κοινή γνώμη, η οποία περίμενε ότι η διαδοχή θα κριθεί μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, του Στέφανου Στεφανόπουλου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Παρά τις αντιδράσεις ο Καραμανλής έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός σχηματίζοντας κυβέρνηση και εξασφαλίζοντας λίγο αργότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του 1956, οπότε σχημάτισε νέα κυβέρνηση. Η εποχή πρωθυπουργίας Καραμανλή αρχίζει.

Να κλείσουμε καταγράφοντας ότι: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Επίσης σαν σήμερα το: 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επικοινωνεί για πρώτη φορά στον κόσμο μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον βοηθό του Γουότσον στη Βοστόνη.

To 1981 δολοφονείται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ, από μουσουλμάνους εξτρεμιστές, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης, που επισκέφθηκε επίσημα το Ισραήλ, το Νοέμβρη του 1977. Το 1978 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μεναχέμ Μπεγκίν.

Πηγή: ethnos.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer