Σαν σήμερα, το 1731 οι Κεφαλονίτες παίρνουν εκδίκηση για την επίθεση των πειρατών στην Ιερά μονή Σισσίων
de Facto
11/07/2024 | 08:00

“Παναγιά μου αγιουτάρησε μας να πάρουμε την εκδίκηση στους άθεους αγαρηνούς που επιτέθηκαν στο μοναστήρι σου” ήταν τα λόγια τους πριν την μεγάλη νίκη.

Είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την επίθεση μιας μπαρμπαρέζικης γαλιότας στην Ιερά Μονή Σισσίων, ήταν 18 Ιουνίου 1727 ημέρα Κυριακή, όταν οι πειρατές επιτέθηκαν στην ώρα του όρθρου, την ώρα του Ευαγγελίου, πήραν σκλάβους τους ιερείς , τους καλόγερους , τους πιστούς και λήστεψαν το μοναστήρι. Οι Κεφαλονίτες δεν ξέχασαν ποτέ αυτή την επίθεση στο μοναστήρι της Παναγίας και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να πάρουν την εκδίκηση τους …

Όπως αναφέρει στα Κεφαλληνιακά Σύμμικτα ο ιστοριοδίφης Ηλίας Τσιτσέλης, ο ευγενικός, γενναίος, θαυμαστός, ανδρειωμένος ψυχή τε και σώματι σινιόρ μαντζιόρος Μάρκος Πλατηκάδης βρίσκονταν αποβραδίς στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Σκάλα όπου συνόδευε πέντε – έξι καϊκια. Με το ξημέρωμα ένα Κορφιάτικο καϊκι αποπλέει από το λιμάνι με προορισμό την Κέρκυρα, φτάνοντας στον κάβο του Κάστρου εντόπισε δυο αρματωμένα πλοία να κατεβαίνουν , αλλάζει την πορεία του, επιστρέφει στο λιμάνι και ενημερώνει για την παρουσία των δύο πλοίων στην περιοχή.

Ίσα που πρόλαβαν να προετοιμαστούν και οι δύο τούρκικες γαλιότες είχαν φτάσει σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου όταν ο Μάρκος Πλατηκάδης με την γαλιότα του και τα υπόλοιπα καϊκια εκμεταλευόμενοι τον άνεμο επιτέθηκαν με φωνές, αλαλαγμούς και ύστερα από μεγάλη μάχη καταφέραν να βουλιάξουν την μια τουρκική γαλιότα.

Ο Μάρκος Πλατηκάδης πριν επιτεθεί στη δεύτερη γαλιότα είπε στους συντρόφους του : “ Παιδιά και αδέρφια σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε” , γυρνάει και προσκυνάει την Παναγία που είναι αντίκρυ στα Σίσσια και ζητάει την βοήθεια της : “Παναγιά μου αγιουτάρησε μας να πάρουμε την εκδίκηση στους άθεους αγαρηνούς που επιτέθηκαν στο μοναστήρι σου”. Φτάνοντας μισοκάναλα Σχινάρι και Σίσσια ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη που διήρκησε τέσσερις ώρες, με τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας όπως αναφέρει ο Τσιτσέλης, αφάνισαν και αυτή την γαλιότα κατα κράτος , δια πυρός και μαχαίρας.

Στις 11 Ιουλίου του 1731 ημέρα Κυριακή, ίδια ημέρα σαν και αυτής της άνανδρης επίθεσης των πειρατών στο μοναστήρι των Σισσίων, οι Κεφαλλονίτες πήραν την εκδίκηση τους !

 

Το κείμενο είναι του Διονύση Φωκά από το Κομπόγιο Κεφαλονιάς και Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer