Ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες τις συνέπειες του θυμού της φύσης , που χάραξαν μέσα μας μια ακόμη σελίδα καταστροφών, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα. Θα πρέπει όμως , μετρώντας τις πληγές μας, να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε , ΟΛΟΙ μας , αλλά κυρίως η Πολιτεία , η αυτοδιοίκηση και οι υπηρεσίες , ώστε να αποφύγουμε ή έστω να περιορίσουμε τις συνέπειες του επόμενου ξεσπάσματος της φύσης , είτε κυκλώνας είναι αυτό, είτε σεισμός, είτε πυρκαγιά, είτε ……
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας , σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υποδομές και σε εξοπλισμό και να τα αυξήσουμε ή να τα βελτιώσουμε στο επίπεδο εκείνο , που υπολογίζουμε ότι είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και να θωρακίσει σε σημαντικό βαθμό τους ανθρώπους μας, τις περιουσίες τους και τις υποδομές των νησιών μας , από τέτοιες καταστροφές. Θα πρέπει επίσης οι υπηρεσιακοί υπεύθυνοι να έχουν άμεση επαφή και πρόσβαση στους φορείς εκείνους , που θα κινητοποιήσουν και θα στείλουν την …εξωτερική βοήθεια σε περιπτώσεις μεγάλης καταστροφής, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ!! .
Πριν προχωρήσω σε κάποιες σκέψεις και προτάσεις , θέλω να επισημάνω , επειδή στα 32 χρόνια που υπηρέτησα την ΔΕΗ στα νησιά μας, έχω ζήσει και βιώσει αρκετές παρόμοιες καταστάσεις , ότι ο καταλογισμός των ευθυνών , οι παραστάσεις και οι ατεκμηρίωτες και αβάσιμες καταγγελίες σε υπηρεσίες , που αποδεδειγμένα και διαχρονικά αγωνίζονται για την καλύτερη , κατά το δυνατόν και ανάλογα με τις δυνάμεις που διαθέτουν, εξυπηρέτηση των πολιτών – καταναλωτών , είναι άστοχες , ατελέσφορές και φθάνουν στα όρια του απαράδεκτου ! Είναι απαράδεκτο να χρεώνουμε σε εργαζόμενους και μάλιστα σκληρά εργαζόμενους , κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, τις αδυναμίες μιας μεγάλης και ιστορικής επιχείρησης , όπως είναι η ΔΕΗ. Φταίνε οι πολιτικές όλων των τελευταίων χρόνων, καθώς εφαρμόζουν … προγράμματα ανάπτυξης , που μόνο στα κεφάλια των σύγχρονων διαχειριστών και διοικούντων μπορούν να σταθούν, και που ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται η μείωση του προσωπικού!!!
Η υποστελέχωση των Τεχνικών υπηρεσιών που διαχειρίζονται δύο βασικά και απαραίτητα «αγαθά» μας , του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού, είναι ΛΑΘΟΣ , που θα πληρώνεται κάθε φορά , και πολύ περισσότερο όποτε κάτι πολύ σοβαρό θα συμβεί !!! Κι αν σε κανονικές συνθήκες είναι λάθος , στις έκτακτες συνθήκες , αποδεικνύεται τραγικό λάθος .
Όμως και σε αυτή την περίπτωση ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι οι συνάδελφοί μου του ΔΕΔΔΗΕ Κεφαλονιάς , με την βοήθεια των συνεργείων που ήρθαν από άλλες περιοχές, μαζί με τους εργολάβους Δικτύου , έκαναν ότι μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο , κάτω από χείριστες συνθήκες, για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών και βλαβών , το συντομότερο δυνατόν και με σωστή προτεραιότητα.
Θα μοιραστώ μαζί σας τώρα κάποιες σκέψεις και προτάσεις, που προκύπτουν από την πολύχρονη εμπειρία μου και εμπλοκή σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν και ελπίζω ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση και θα περιορίσουν έστω τις συνέπειες από παρόμοιες περιπτώσεις θεομηνιών .
· ΠΡΕΠΕΙ να ενισχυθούν και να στελεχωθούν σωστά οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις . ΠΣΕΑ , Πυροσβεστική Υπηρεσία , Δήμοι , ΔΕΔΔΗΕ , ΔΕΥΑΚ κά.
· ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει σαφές σχέδιο συντονισμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων όλων των εμπλεκομένων , με έναν επιχειρησιακό Γενικό Υπεύθυνο Συντονιστή.
· ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει ή να επιτάσσεται, όπως σαφώς προβλέπεται από σχετικούς νόμους και εγκυκλίους , ο απαραίτητος μηχανολογικός ,κλπ. εξοπλισμός, μηχανήματα και οχήματα . Μέσα σε αυτά θα πρότεινα στην ΔΕΥΑΚ . να προμηθευτεί 5-6 Τροχήλατα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Γεννήτριες ) κατάλληλων Τεχνικών χαρακτηριστικών, για την τροφοδότηση των Αντλιοστασίων νερού , για όσο δεν ηλεκτροδοτούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ.
· ΠΡΕΠΕΙ να είναι καλά συντηρημένα τα Δίκτυα Ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
· ΠΡΕΠΕΙ να εγκατασταθούν Γεννήτριες και φωτισμός ασφάλειας σε όλα τα κτήρια που χρειάζεται αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση , όπου δεν υπάρχουν , αλλά και όπου υπάρχουν, πρέπει να συντηρούνται πολύ σχολαστικά, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα .
· ΠΡΕΠΕΙ να κοπούν και να απομακρυνθούν ΟΛΑ τα μεγάλα και γερασμένα δένδρα, που βρίσκονται μέσα στις πόλεις , κοντά στους επαρχιακούς δρόμους και τους οικισμούς , για να μην πέσουν πάνω σε σπίτια , αλλά κι εκείνα που είναι κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ.
· ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σε κρίσιμα επιλεγμένα σημεία υπογειωποίηση του Δικτύου της ΔΕΗ .
· ΠΡΕΠΕΙ να αυξηθεί σημαντικά ο όγκος χωρητικότητας των Δεξαμενών νερού, με κατασκευή νέων δεξαμενών , σε μέρη , που οι τεχνικοί υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ γνωρίζουν πολύ καλά και που σίγουρα χρειάζονται και τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής , όταν επανέλθουμε στην κανονικότητά μας.
· ΠΡΕΠΕΙ να καθαριστούν τα ρέματα και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στα σημεία , που ήδη πια γνωρίζουμε καλά , σε συνεργασία και με υπόδειξη των Δήμων.
Θα μπορούσαν να γίνουν πολλές και καλύτερες ίσως προτάσεις από τους Τεχνικούς των Υπηρεσιών, του ΤΕΕ, των Φορέων, κά που μαζί με την εμπειρία του καθένα μας, τεκμηριωμένα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για το κοινό καλό και προστασία των κατοίκων , σε παρόμοιες καταστάσεις μεγάλων καταστροφών.
Τώρα όμως είναι η ώρα των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ , ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, για να προλάβουμε τις τραγικές συνέπειες μιας επόμενης θεομηνίας, που θέλουμε δεν θέλουμε θα μας ξανάρθει με την μια ή την άλλη έκφρασή της .
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !!
ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ