Στο πλευρό του Άνθη ο Νίκος Λάσκαρης
Res, non verba! (Έργα, όχι λόγια)
Πολιτική
16/04/2014 | 07:16

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί αυτές τις μέρες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα στον τόπο μας και να αποκτήσει το Νησί μας και η Περιφέρεια μας ανταγωνιστικότερο τουριστικό προϊόν. Πολλές υποσχέσεις, και πολλές μεγάλες κουβέντες για έργα και υποδομές που θα γίνουν ή που θα μπορούσαν να γίνουν και για χαμένες ευκαιρίες. Υπάρχει όμως και η άλλη γνώμη. Η άλλη πλευρά. Αυτή που πιστεύει με όλη της τη δύναμη στο Έργα, Όχι Λόγια (Res, Non Verba!) Οι ευκαιρίες είναι εδώ, ανάμεσα μας αρκεί να τις δούμε και να αποφασίσουμε με θέληση να τις υλοποιήσουμε.
Τι προτείνουμε:
1.    Συνεργασία των φορέων του τόπου μεταξύ τους αλλά και με τα ΑΕΙ της χώρας. Ας συνεργαστούμε επιτέλους! Δεν γίνεται να σπαταλούνται χρήματα για μελέτες όταν υπάρχουν υψηλοτάτου επιπέδου Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που μπορούν να τις εκπονήσουν με το ελάχιστο κόστος που κι αυτό θα είναι οι αμοιβές κάποιων αριστούχων τελειόφοιτων ή μεταπτυχιακών φοιτητών.
2.    Δεν μπορούμε να συζητάμε για εκ νέου κατασκευή κτιρίων χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τη χρήση όλων των υπαρχόντων δημόσιων κτηρίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράδειγμα το αρχαιολογικό Μουσείο που θα μπορούσε να μεταφερθεί (έστω και προσωρινά) στον Θαλασσόμυλο (περιοχή Βινάριες). Οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια ήδη  επιλέγουν εκείνη την πλευρά της πόλης για τον περίπατο τους. Έτσι, χωρίς να χάνονται έσοδα, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για το ίδιο το Μουσείο, αυτή η κίνηση θα οδηγούσε σε αναβάθμιση την περιοχής μέσα από πεζοπορικές διαδρομές όπως οι εξής: Μπαστούνι άφιξης Πλοίων  – Μαιστράτος – μνημείο εκτελεσθέντων Εθνικής Αντίστασης (πόσοι άραγε ξέρουν ότι υπάρχει τέτοιο μνημείο εκεί;) – Θαλασσόμυλος (προσωρινό  Αρχαιολογικό Μουσείο) – Καταβόθρες – Φανάρι – Σημείο εκτέλεσης Ιταλών Μεραρχίας Aqui.
3.    Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της πρώην στρατιωτικής βάσης του Αίνου που στεγάζεται το (κατ ευφημισμόν) εκπαιδευτικό αστεροσκοπείο «Εύδοξος» σε πρότυπο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, επισκέψιμο από τα σχολεία, με σύγχρονες υποδομές για οργάνωση συνεδρίων. Ταυτόχρονη αξιοποίηση του αναψυκτήριου (πρώην Σανατόριο) με ολοχρονική λειτουργία και μόνιμη αξιοποίηση και έκθεση τοπικών προϊόντων από τις περιοχές (Φραγκάτα, Βαλσαμάτα, Πυργί κλπ).
4.    Οι εκδρομές των μαθητών πρέπει να γίνονται προς όφελος τους με επισκέψεις σε σημαντικά μέρη, όπως αρχαιολογικές θέσεις, μουσεία, Εθνικό Δρυμό κι όχι απλά στο γήπεδο για να περάσει η μέρα ανώδυνα γι αυτούς ή/και για τους δασκάλους.  Πως μπορεί να γίνει αυτό ανέξοδα; Μα μέσα από την σωστή και ορθολογική διαχείριση των ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων της Περιφέρειας για τη μεταφορά των μαθητών.

Εν κατακλείδι, θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει τι χρειάζεται για να γίνουν αυτά. Η απάντησή είναι αφοπλιστικά απλή. (Επτανησίων) Θέληση χρειάζεται και πολύ δουλειά. Τίποτα άλλο. Γιατί αν υπάρχει η θέληση και πρόθεση για έργο τότε όλα μπορούν να γίνουν.
Και γι αυτούς που θα μας πουν ονειροπόλους κι αυτά που γράφουμε ανεδαφικά, δεν έχουμε παρά να τους απαντήσουμε με τη φράση κλειδί μιας διαφήμισης του 1997: οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο είναι εκείνοι που τελικά το κάνουν.

ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ – ΘΕΛΟΥΜΕ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Δρ. Νικόλαος Λάσκαρης,  Αρχαιομέτρης,
Υποψήφιος περιφερειακός Σύμβουλος με την Παράταξη Επτανησίων Θέληση

anthis

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer