«Πύρρειος νίκη» του Θεόφιλου εις βάρος των 9 καθαριστριών – Από μια ψήφο δεν πέρασε η πρόταση της Ισχυρής Κεφαλονιάς για πρόσληψή τους με σύμβαση έργου
Πολιτική
17/10/2020 | 00:01

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Μια «πύρρειο νίκη» πέτυχε ο Θεόφιλος Μιχαλατου στο σημερινό ΔΣ Αργοστολίου καθώς με μία μόνο ψήφο διασφάλισε την απομάκρυνση από τους κόλπους του Δήμου Αργοστολίου τις 9 καθαρίστριες, που χρόνια εργάζονταν και προσέφεραν τα μέγιστα στα σχολεία της πόλης μας.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει το εργασιακό καθεστώς των καθαριστριών του Δήμου στα σχολεία. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση οι καθαρίστριες θα έπρεπε να συνάψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και θεσπίστηκαν ορισμένα δικαιολογητικά που είχαν να κάνουν με την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας ή την υποβολή πιστοποιητικού ελληνομάθειας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κουρούκλης κατήγγειλε την δημοτική αρχή Μιχαλάτου ότι παρότι είχε δεσμευθεί να επανεξετάσει το θέμα, την αμέσως επόμενη ημέρα είχε υπογράψει νέες προσλήψεις.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή για μία ακόμα φορά να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις.

Φανερά φορτισμένη συναισθηματικά έλαβε τον λόγο και μία εκ των απολυμένων καθαριστριών, η οποία δεν έκρυψε την απόγνωση που έχει προκαλέσει στην ίδια και τις συναδέλφισσές της η απόλυσή τους, η οποία ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία και ζήτησε από τη δημοτική αρχή και το ΔΣ να τις βοηθήσουν.

Από πλευράς δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός τόνισε πως πρόκειται για ένα κακό μεν δεσμευτικό για την δημοτική αρχή δε θεσμικό πλαίσιο. Συνέχισε, λέγοντας πως αν επέμενε ο δήμαρχος να πάρουν τις θέσεις οι καθαρίστριες που δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά τότε κινδύνευε να κατηγορηθεί ακόμα και για παράβαση καθήκοντος.

Η «νίκη» του δημάρχου Αργοστολίου ήταν οριακή και μάλλον δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

Πιο συγκεκριμένα φάνηκε, για πρώτη φορά ξεκάθαρα, ότι η πλειοψηφία του δημάρχου στο ΔΣ είναι οριακή και κατά κυριολεξία κρέμεται από τους «αποστάτες» των παρατάξεων Παρίση και Φόρτε.

Στραπατσαρίστηκε το πολιτικό προφίλ του καθότι φάνηκε ανάλγητος απέναντι σε εργαζόμενες που μάχονται για τον επιούσιο και οι οποίες, με τον τρόπο που εξελίχθηκε η υπόθεση πιθανότατα δεν θα έχουν ούτε τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας.

Η απομάκρυνση των καθαριστριών, που εκτελούν με άψογο τρόπο την εργασία τους, αδυνατίζει τα σχολεία μας σε επίπεδο καθαριότητας και απολύμανσης, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει τη δημοτική αρχή σε αντιπαράθεση με τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τονίζουμε ότι η πρόταση της «Ισχυρής Κεφαλονιάς», με την οποία συντάχθηκαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Κεφαλονιά νησί για όλους, Λαϊκή συσπείρωση και ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Φόρτες) και από την οποία διαφοροποιήθηκαν μόνο οι λεγόμενοι «αποστάτες», ήταν και βιώσιμη και ρεαλιστική, καθώς στηριζόταν στην εξαίρεση που θέσπισε προ ημερών το υπουργείο και έδινε την δυνατότητα στο Δήμο να προσλάβει με σύμβαση έργου τις εν λόγω καθαρίστριες.

Η εν λόγω πρόταση κοστολογείται περίπου στα 25.000 €, ποσό το οποίο καλύπτεται άνετα από τον δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά παρόλα αυτά η δημοτική αρχή επέμεινε στην απομάκρυνση των 9 καθαριστριών, με αποτέλεσμα οι δύο προτάσεις να τεθούν σε ψηφοφορία και αυτή της Διοίκησης να επικρατήσει με μόλις μία ψήφο.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές και η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να δρα με γνώμονα το καλό όλων των πολιτών και δη των πιο αδύναμων. Αν αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργήσει με πολιτικές αποφάσεις στα όρια του νόμου, τότε καλό θα είναι να το πράττει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ