Πυρ κατά Μονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης για τις καταστροφές του “Ιανού” – Καταπέλτης ο Σπύρος Σπαθής
Πολιτική
03/10/2020 | 09:48

Ρεπορτάζ//Ανδρέας Αρβανιτάκης

Σφοδρά πυρά δέχτηκε από την αντιπολίτευση η Δημοτική αρχή Μονιά για τον τρόπο αντιμετώπισης του “Ιανού” και των καταστροφών που άφησε πίσω του, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Σάμης το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου.

Την κατηγόρησαν για ολιγωρία, έλλειψη προετοιμασίας προ της καταστροφής καθώς και για έλλειψη συντονισμού κατά τη διάρκεια του φαινομένου και τις πρώτες ημέρες μετά.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σπύρος Σπαθής τόνισε την ανάγκη απόδοσης ευθυνών για να αποφευχθούν αντίστοιχα λάθη στο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι 4 από τις 5 λεκάνες ανάσχεσης στην Αγία Ευφημία δεν είχαν καθαριστεί.

Μάκης Μονιάς

Την εικόνα στο Δήμο Σάμης δύο εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού” παρουσίασε ο δήμαρχος Σάμης Σπύρος Μονιάς. Τόνισε, πως το σφοδρότερο χτύπημα δέχτηκε η Άσσος και η Αγία Ευφημία. Ειδικά για την τελευταία είπε, πως δεν ευθυνόταν μόνο ο Ιανός για την καταστροφή, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα των ρεμάτων.

Για το θέμα αυτό επέρριψε ευθύνες στην Περιφέρεια, επειδή δεν προχώρησαν εργολαβίες μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνταν παρεμβάσεις στα ρέματα και ενδεχομένως η καταστροφή να ήταν μικρότερη. Ωστόσο, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στα αντανακλαστικά που επέδειξε η ΠΙΝ κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή. Χαρακτήρισε εξαιρετικά λίγα τα χρήματα που θα λάβουν οι πληγέντες, με δεδομένο το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος Σάμης επεσήμανε πως πρώτο μέλημα της διοίκησης είναι η στήριξη και ενίσχυση των ανθρώπων και των οικισμών που επλήγησαν από τον “Ιανό”. Τέλος, απαρίθμησε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στα οποία θα κατανεμηθούν τα χρήματα που έλαβαν μέσω της έκτακτης κρατικής βοήθειας.

Εριγώνη Βαλσάμου

Ακολούθησε η τοποθέτηση της αντιδημάρχου, η οποία αναφέρθηκε στη στήριξη του Δήμου στους πληγέντες και απαρίθμησε τα μη κατοικήσιμα σπίτια, που είναι συνολικά 58, εκ των οποίων, 48 στην Πύλαρο, 3 στην Σάμη και 3 στην Έρισσο.

Ευχαρίστησε τις εθελοντικές ομάδες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην ενίσχυση των πληγέντων και χάρη στις οποίες κατέστη εφικτή και η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμος.

Κατακεραύνωμα από αντιπολίτευση

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε στη συνέχεια η Δημοτική αρχή.

Ο Στέλιος Σπαθής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για την έλευση του Ιανού ουδεμία προετοιμασία υπήρξε και κατά τη διάρκεια της καταστροφής και τις δύο πρώτες ημέρες μετά δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. Στηλίτευσε, παράλληλα την ολοκληρωτική έλλειψη ανάληψης ευθυνών από τον οποιονδήποτε.

Ο Γάκης από την πλευρά του δήλωσε και ο ίδιος έκπληκτος για την πλήρη έλλειψη ανάληψης της οποιαδήποτε ευθύνης από πλευράς δημοτικής αρχής για την καταστροφή. Διευκρίνισε ότι για τα γενικότερα προβλήματα μπορεί να ευθύνονται παλαιότερες δημοτικές αρχές και όχι η παρούσα με ένα χρόνο στο τιμόνι, ωστόσο υπήρχαν μια σειρά ενεργειών λίγα 24ωρα πριν και μετά την καταστροφή που  δεν έγιναν με αποτέλεσμα ο Δήμος να πιαστεί εξαπίνης και τα αποτελέσματα να είναι αυτά που όλοι είδαμε.

Ρώτησε αν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής που γνωρίζαμε ότι ερχόταν και αν αυτό υπήρχε σε τι βαθμό εφαρμόστηκε.

Χαρακτήρισε ντροπή, όταν οι περιουσίες του κόσμου έχουν καταστραφεί, όταν τα οδικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει, να ακούγονται επευφημίες και απόψεις ότι όλα πήγαν καλά από πλευράς Δήμου.

Χαρακτήρισε, τέλος, λαϊκισμό τη ρήση του δημάρχου περί διάθεσης της παραίτησης του στους πολίτες.

 

Νίκος Ρασσιάς

Την ευθύνη για τα όποια λάθη σε επίπεδο συντονισμού ανέλαβε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Νίκος Ρασσιάς. Τόνισε ότι όταν έγινε σαφές ότι ο “Ιανός” θα περνούσε από το νησί μας πραγματοποιήθηκε ένα μίνι συντονιστικό με εκπροσώπους του Δήμου και των σωμάτων ασφαλείας προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τα μέτρα πρόληψης που θα λαμβάνονταν. Ωστόσο, τόνισε με την σειρά του πως η κινητοποίηση της περιφέρειας ήταν άμεση και εξαιρετική κατά την εξέλιξη του φαινομένου.

Εξιστόρησε διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της καταστροφής.

Στη κριτική που δέχτηκε για έλλειψη συντονισμού επεσήμανε ότι η διακοπή των επικοινωνιών κατέστησε ανέφικτο τον αποτελεσματικό συντονισμό. Το μέγεθος των καταστροφών στην Έρισσο, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Ρασσιάς, τους αιφνιδίασε. Το ζητούμενο είναι, είπε κλείνοντας, ο Δήμος να σταθεί στα πόδια του και να κάνουμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες καταστροφές ξανά.

Η κατάσταση λίγο έλειψε να εκτροχιαστεί όταν ο Πολυχρόνης Δενδρινός πήρε τον λόγο, επιδιώκοντας να αλλάξει την ατζέντα, θέλοντας η συζήτηση να αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι και όχι την απόδοση ευθυνών. Μάλιστα χαρακτήρισε τις μέχρι τότε τοποθετήσεις “μ…..ες”. Η παρέμβαση αυτή και ο χαρακτηρισμός προκάλεσε την αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης, κάτι που ανάγκασε την πρόεδρο να διακόψει τη συνεδρίαση για 5 λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ. Δενδρινός ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό, επέμεινε όμως στην άποψη του ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών.

 

Καταπέλτης ο Σπύρος Σπαθής

Την ανάγκη απόδοσης ευθυνών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον λανθασμένοι χειρισμοί, που οδηγούν σε καταστροφές σαν αυτές που είδαμε, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Σπαθής.

Στηλίτευσε το γεγονός ότι μόλις μία από τις λεκάνες ανάσχεσης ήταν καθαρισμένες όταν χτύπησε ο “Ιανός”. Στην προκειμένη, τόνισε, δεν έχει σημασία αν ήταν ευθύνη της Περιφέρειας ή όχι, οι λεκάνες έπρεπε να είναι καθαρές. Τονίζοντας την ανεπάρκεια της διοίκησης επεσήμανε το γεγονός ότι τίποτα δεν έγινε στην Αγία Ευφημία, παρόλο που η περιοχή εδώ κι ένα χρόνο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Αν ο Δήμος είχε φροντίσει ο ίδιος για ορισμένα πράγματα, όπως να καθαριστούν και οι 5 λεκάνες, η Αγία Ευφημία δεν θα είχε χτυπηθεί με τόση ένταση. Υπενθύμισε ότι προ ενός έτους το ΔΣ είχε συμφωνήσει στο ότι θα μεριμνούσε ο Δήμος ώστε οι λεκάνες να είναι καθαρές, όμως δυστυχώς ένα χρόνο μετά η αμέλεια ήταν παραπάνω από εμφανής.

Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην έλλειψη αντανακλαστικών από την πλευρά της Διοίκησης, γεγονός ανεπίτρεπτο.

Επειδή μάλιστα τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, ο κ. Σπαθής υπενθύμισε ότι επί ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα τα δύο χρόνια, που ο Γάκης ήταν αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής η Αγία Ευφημία δεν έτυχε να πλημμυρίσει ούτε μία φορά.

Κλείνοντας, ο κ. Σπαθής τόνισε ότι η Δημοτική αρχή οφείλει να συζητάει με την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση καθώς είναι αυτή που σε τελική ανάλυση μπορεί να δώσει οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι όταν κλιμάκιο του κυβερνώντος κόμματος επισκέφθηκε το Δήμο, ο δήμαρχος ήταν απών.

Αριστέα Αμίτση

Σε συμφιλιωτικό ύφος ήταν η τοποθέτηση της προέδρου του ΔΣ Αριστέας Αμίτση, η οποία επεσήμανε την ανάγκη ριζικών έργων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, ώστε εικόνες σαν αυτές που είδαμε και βλέπουμε να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Για να γίνει όμως αυτό, η κα Αμίτση, τόνισε πως είναι ανάγκη το Σώμα να λειτουργήσει συνεργατικά ως μία γροθιά.

Κατά τις υπόλοιπες τοποθετήσεις κατέστη σαφής η ανάγκη ριζικών μέτρων και καλύτερων αντανακλαστικών από πλευράς δημοτικής αρχής, ώστε τα μεγάλα έργα να προχωρήσουν και να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες σε όλο το μήκος και πλάτος των επίμαχων περιοχών, διαφορετικά ορισμένα μέρη όπως η Αγία Ευφημία κινδυνεύουν να σβηστούν από το χάρτη.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ