Μεγαλώνει η διαφορά
Public Issue: Στις 19 μονάδες εκτοξεύτηκε το προβάδισμα της Ν.Δ.
Πολιτική
17/05/2018 | 19:06

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα επανέρχεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όρους εκλογικής επιρροής, με την ψαλίδα να διευρύνεται εκ νέου στις 19 μονάδες όπως αναφέρει η Public Issue στη σχετική έρευνά της για τον Μάιο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει άνοδο δύο μονάδων, στο 39%, προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 20%. Αντιθέτως, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και διαμορφώνεται στο 20%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα διευρύνεται σε 19 ποσοστιαίες μονάδες και όπως επισημαίνει η Public Issue  “μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974)”.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, η άνοδος της επιρροής της ΝΔ κατά δύο μονάδες, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει η Public Issue. “Οι εν λόγω εξελίξεις, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis)”.

Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση.

Η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%).

Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ

Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ έξι κόμματα, κάτι που διευκολύνει την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει η Public Issue, με βάση την σημειακή εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ αναμένεται να εξασφαλίσει 160 έδρες ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 170. Ακόμη και στην περίπτωση που η εκλογική της επιρροή προσεγγίσει το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35,5%), η ΝΔ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (150 έδρες) από την πλειοψηφία στη Βουλής, στο – πιο πιθανό – ενδεχόμενο εξακομματικής Βουλής. Στο σενάριο εισόδου 7 κομμάτων στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ χρειάζεται 36,5% για να επιτύχει αυτοδυναμία.

Πηγή: capital.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer