
Μια ξεχωριστή φωτογραφία από το Ληξούρι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 επαναφέρει στη δημοσιότητα ο ιστορικός και ερευνητής Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, δίνοντάς της τον συμβολικό τίτλο «Ψυχή».
Στην εικόνα δεν υπάρχουν ερείπια ή γκρεμισμένα κτίρια. Υπάρχει, όμως, κάτι εξίσου δυνατό: η απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μιας γυναίκας, η οποία απευθύνεται στον τότε υφυπουργό Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων Ιονίων Νήσων, Χρήστο Ευαγγελάτο, με καταγωγή από τα Μονοπολάτα της Παλικής.
Η γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα και με το μαντίλι στο κεφάλι, απλώνει το χέρι της προς το στήθος του υφυπουργού, σε μια κίνηση αγωνίας και ικεσίας. Εκείνος την κοιτάζει σκεπτικός, κρατώντας το χέρι του κοντά στην καρδιά, ενώ γύρω τους οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν σιωπηλοί.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γεράσιμος Γαλανός, είναι πιθανό η απελπισμένη μητέρα να ζητούσε βοήθεια ή ακόμη και άδεια για να θάψει κάποιο δικό της πρόσωπο. Πρόκειται για μια εκτίμηση που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αποδίδει όμως το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας εκείνων των ημερών.
Η ασπρόμαυρη εικόνα αποτυπώνει μια σιωπηλή συνομιλία, στην οποία οι χειρονομίες και τα βλέμματα μοιάζουν να λένε περισσότερα από οποιαδήποτε λέξη. Είναι μια στιγμή ανθρώπινης οδύνης, αλλά και μια έκκληση προς την Πολιτεία για βοήθεια, μέσα στο χάος που ακολούθησε την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια μικρή λεπτομέρεια στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας: μια πεταλούδα που φαίνεται να έχει καταγραφεί τυχαία από τον φωτογραφικό φακό.
Η πεταλούδα, διαχρονικό σύμβολο της ψυχής, της μεταμόρφωσης και της αναγέννησης, αποτέλεσε την έμπνευση για τον τίτλο που έδωσε ο Γεράσιμος Γαλανός στη φωτογραφία.
«Ψυχή»: μια λέξη που συμπυκνώνει τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν μέσα σε λίγες στιγμές συγγενείς, σπίτια και περιουσίες, αλλά και τη δύναμη με την οποία η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά κατάφερε να ξανασταθεί όρθια.
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού.

