Ψωμί παντζαριού με αλεύρι ολικής άλεσης
Μαγειρική
04/08/2021 | 15:58
Συστατικά
- 150 γρ. παντζάρι, (1 βολβό)
- 200 γρ. κολοκύθα
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου και το πασπάλισμα
- 16 γρ. μαγιά ξηρή
- 50 γρ. μέλι
- 70 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
- 20 γρ. αλάτι
- 450 γρ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το παντζάρι και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να καλυφθεί ο βολβός.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το παντζάρι.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το παντζάρι ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα του.
- Τρίβουμε το παντζάρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το βάζουμε σε μια πετσέτα.
- Πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά του.
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια της.
- Τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τη στραγγίζουμε από τα υγρά της βάζοντάς τη σε μια πετσέτα και πιέζοντάς με τα χέρια μας.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι γ.ό.χ., τη μαγιά, το μέλι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την τριμμένη κολοκύθα, το τριμμένο παντζάρι και το νερό.
- Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα από δύο μακρόστενες φόρμες 10×30 εκ. με λαδόκολλα.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και δημιουργούμε δύο καρβελάκια σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράνε στις φόρμες.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τις φόρμες και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστούν σε όγκο τα καρβελάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια κάθε ζύμης και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190οC, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα καρβελάκια.
- Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
- Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.
- Σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:36
21:20