Ψωμί παντζαριού με αλεύρι ολικής άλεσης
Μαγειρική
04/08/2021 | 15:58

Συστατικά

  • 150 γρ. παντζάρι, (1 βολβό)
  • 200 γρ. κολοκύθα
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα του πάγκου και το πασπάλισμα
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. μέλι
  • 70 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
  • 20 γρ. αλάτι
  • 450 γρ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το παντζάρι και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να καλυφθεί ο βολβός.
  • Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το παντζάρι.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το παντζάρι ώστε να αφαιρέσουμε τη φλούδα του.
  • Τρίβουμε το παντζάρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το βάζουμε σε μια πετσέτα.
  • Πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά του.
  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια της.
  • Τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τη στραγγίζουμε από τα υγρά της βάζοντάς τη σε μια πετσέτα και πιέζοντάς με τα χέρια μας.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι γ.ό.χ., τη μαγιά, το μέλι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την τριμμένη κολοκύθα, το τριμμένο παντζάρι και το νερό.
  • Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα από δύο μακρόστενες φόρμες 10×30 εκ. με λαδόκολλα.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και δημιουργούμε δύο καρβελάκια σε μέγεθος τέτοιο ώστε να χωράνε στις φόρμες.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τις φόρμες και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστούν σε όγκο τα καρβελάκια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια κάθε ζύμης και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190οC, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα καρβελάκια.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
  • Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.
  • Σερβίρουμε.

Πηγή:  akispetretzikis.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ