Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 – Μείωση ενοικίου κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις
16/12/2020 | 09:34

Με 158 ψήφους «υπέρ», κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021.

  • Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών») όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).
  • Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές (142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

 

Μείωση ενοικίου κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021:

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή έχουμε και έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες, και εστιάτορες αλλά και μαγαζάτορες, είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το Οικονομικό Επιτελείο, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης:

  • Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, αυτές που θα μείνουν κλειστές στις γιορτές, από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο κατά 80%. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Εάν πληρώνεις 1.000 ευρώ ενοίκιο, θα πληρώσεις 200 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  • Στους ιδιοκτήτες, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα, θα αποζημιωθεί το 60%.

Ταυτόχρονα, η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» θα καταβληθεί τον Ιανουάριο. Θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ, 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ