Η Έρισος ήταν και εξακολουθεί να είναι δυσπρόσιτη περιοχή
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για δυσπρόσιτα σχολεία -“Οργή” για τον αποχαρακτηρισμό τους από τον συλλογο εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς
Κοινωνία
04/12/2018 | 08:32

Το ΨΗΦΙΣΜΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κέρκυρα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στην 21η τακτική του Συνεδρίαση, που πραγματοποίησε το Σάββατο 01.12.18, στην Κέρκυρα, λαμβάνοντας υπόψιν, την εισήγηση του θέματος, τις προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων, καθώς και την υπ. αριθμ. 93-12/2018 απόφαση του ιδίου οργάνου, στην οποία αναφέρεται η νησιωτικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο χαρακτηρισμός των επτά (7) Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και την ύπαρξη μικρών νησιών στην ΠΙΝ, αποφάσισε, ομόφωνα, να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τα εξής :

– Την επαναφορά της πρότερης κατάστασης στη μοριοδότηση των σχολείων , Κασιώπης, Λευκίμμης, Αμφιπαγιτών, Θηναλίου, Αργυράδων και Καρουσάδων στην Π.Ε. Κέρκυρας.

-Να χαρακτηριστούν ως «δυσπρόσιτα» τα σχολεία του Μεσοβουνίου και της Πάστρας στην Π.Ε. Κεφαλονιάς.

-Να καλυφθούν με μόνιμο διορισμό όλα τα οργανικά κενά και οι θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες στην Α/βαθμια και Β/βαθμια Εκπαίδευση Ιονίων νήσων .

-Να αυξηθεί η μοριοδότηση των περιφερειακών σχολείων σε σχέση με τις πρωτεύουσες των νομών.

“Οργή” από το σύλλογο εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς για τον αποχαρκτηρισμό σχολειων της Ερίσου

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Κεφ/νιάς και Ιθάκης εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι τα σχολεία της Ερίσου αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα σύμφωνα με το ΦΕΚ (3941Β/2018) και συγκεκριμένα με την  υπουργική απόφαση (133529/ΓΔ4/7-8-2018) – «Κατάταξη σε αξιολογικές κατηγορίες και καθορισμός δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων».

Η Έρισος ήταν και εξακολουθεί να είναι απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή. Βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, διαθέτει ορεινό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο με παντελής έλλειψη συγκοινωνιών και μαζικών μέσων μεταφοράς  καλύπτοντας μία μεγάλη σε έκταση περιοχή. Στα σχολεία της περιοχής φοιτούν μαθητές από δεκατρία απομακρυσμένα και απομονωμένα χωριά, ενώ τα επόμενα πλησιέστερα σχολεία βρίσκονται σε απόσταση μίας ώρας.

Είναι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου να επαναφέρει τον χαρακτηρισμό του δυσπρόσιτου στα σχολεία της Ερίσου, εξασφαλίζοντας έτσι και το ελάχιστο κίνητρο, αυτό του διπλασιασμού των μορίων των εκπαιδευτικών που θα υπηρετούν στα σχολεία αυτά.

Απαιτούμε ίση μεταχείριση με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες της χώρας που παρέμειναν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν και συνθήκες ισότιμης εκπαίδευσης και μάθησης στους μαθητές των σχολείων αυτών.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΥΒΟΝΝΗ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ                                           ΖΕΦΗ  ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ