Μετά την ανοιχτή συνέλευση του Πόρου
Ψήφισμα φορέων για την ένταξη του Μυκηναϊκού τάφου Τζαννάτων στο ΕΣΠΑ
Πολιτισμός
09/10/2019 | 09:43

«Ο θολωτός μυκηναϊκός τάφος των Τζαννάτων και η σημασία του – η ένταξη του μνημείου στο ΕΣΠΑ»

Οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα ζητούμε  από τους  θεσμικούς  φορείς  της συντεταγμένης Ελληνικής πολιτείας  να αναλάβουν άμεσα  τις  ευθύνες που τους αναλογούν  για  την  προστασία και την ανάδειξη του καταρρέοντος μνημειώδους θολωτού  τάφου των Τζαννάτων, του πλέον  εμβληματικού  μνημείου της μυκηναϊκής  περιόδου σε όλη  την επικράτεια της Ιονίου Περιφέρειας αλλά και της βορειοδυτικής Ελλάδος.

Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και την  Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων να συνεργαστούν  από κοινού και να εντάξουν το μνημείο  στο  τρέχον  πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τον συνολικό του προϋπολογισμό δίνοντας  τις  κατάλληλες  εντολές στις υφιστάμενες υπηρεσίες τους να υλοποιήσουν  στο  σύνολο  της την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη σε όλες  τις  φάσεις  της και με όλες τις αναγκαίες  απαλλοτριώσεις  προκειμένου  να μην καταρρεύσει τόσο  το μνημείο  αυτό όσο και οι παρακείμενες ανασκαμμένες  οικιστικές εγκαταστάσεις  και να παραδοθούν  στις  παρούσες  και τις επερχόμενες  γενεές  ακριβώς έτσι όπως αρμόζει  σε  ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική  του κληρονομιά.

Καλούμε τους θεσμικούς  εκπροσώπους  των  νησιών  μας και τα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας  και της δευτεροβάθμιας τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν  σε  όλες τις ενδεδειγμένες  ενέργειες παίρνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις που θα ζητούν την άμεση ένταξη του μνημείου στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τον συνολικό του προϋπολογισμό για την διασφάλιση της  προστασίας και της συνολικής ανάδειξης  του έτσι όπως καταγράφεται στην εγκεκριμένη μελέτη και έχει αποφασιστεί από το ΚΑΣ.

Τέλος  ζητάμε από όλους τους  Κεφαλλήνες και τις συλλογικότητας  τους  εντός και εκτός του νησιού και σε όποιο σημείο της γης ευρίσκονται  την έμπρακτη αλληλεγγύη τους για την σωτηρία, προστασία και ανάδειξη του πλέον εμβληματικού μνημείου σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου που μας κληρονόμησε ο πολιτισμός των «μεγαθύμων  Κεφαλλήνων»  της εποχής του Οδυσσέα αλλά και όλων των εγκαταστάσεων τους και των ταφικών τους  χώρων που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο μας το νησί.

Εάν παρά ελπίδα ή  συντεταγμένη πολιτεία ολιγωρήσει και δεν αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν να είμαστε σε ετοιμότητα  προκειμένου να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας όπως και όπου χρειαστεί.

Η συνέλευση αποφασίζει επίσης:

Την Συγκρότηση  επιτροπής  παρακολούθησης της  υπόθεσης.

Επίσκεψη της επιτροπής στην  Υπουργό, στον Βουλευτή, στον Περιφερειάρχη, στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Δημοτικού  Συμβουλίου για την επίδοση του ψηφίσματος.

Άνοιγμα  σελίδας  στα μέσα  δικτύωσης  για την  συλλογή υπογραφών και κάλεσμα σε όλα τα ΜΜΕ να σταθούν αρωγοί μας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτήν την υπόθεση.

Αποστολή  του ψηφίσματος  σε όλους  τους  θεσμικούς εκπροσώπους, σε όλα τα θεσμικά όργανα του νομού  και σε όλες της συλλογικότητες των Κεφαλλήνων  εντός  και εκτός του νησιού μας αλλά και σε όλες  στις ομοσπονδίες  και τους συλλόγους των Κεφαλλήνων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο καλώντας τους να σταθούν αλληλέγγυοι και να ενώσουν  την φωνή τους με την φωνή του γενέθλιου τόπου τους.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ