Πρόταση του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου με έδρα τον Καραβόμυλο για τη δημιουργία Μουσείου στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου
Πολιτισμός
06/12/2017 | 16:19

Το κάστρο Σαν Τζώρτζη (Αγίου Γεωργίου) υπήρξε η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς κατά την Βυζαντινή περίοδο, την περίοδο της κοντέα παλατίνα/ Παλατινής Κομητείας υπό τους Ορσίνι και Τόκκους και εν συνεχεία της Βενετσιάνικης κυριαρχίας μέχρι την μεταφορά της πρωτεύουσας στο Αργοστόλι το 1757.
Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία συστηματική προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου κατά την οποία η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά, γνώρισαν ιδιαίτερη πολιτιστική άνθηση και τέθηκαν οι βάσεις του μετέπειτα αποκαλούμενου Επτανησιακού Πολιτισμού.

Το Κάστρο του Σαν Τζώρτζη, αλλά και άλλα μνημεία στην περιοχή του Εξώμποργου – δηλ. του οικισμού που εκτείνεται έκτος των τειχών – αποτελούν το καταλληλότερο μέρος για να φιλοξενήσουν ένα πολυκεντρικό μουσείο, στο οποίο θα αναδεικνύεται η ιστορική, κοινωνική, θρησκευτική και καλλιτεχνική φυσιογνωμία του νησιού από τον Μεσαίωνα μέχρι και τον 18ο αιώνα. Για το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποκατεστημένοι χώροι στο εσωτερικό του κάστρου, όπως την φερομένη ως οικία του πρεβεδούρου/ προβλεπτή, οι φυλακές, που παραμένουν κλειστοί στο κοινό, καθώς και οι ναοί των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος και της Κυρίας των Αγγέλων στο Εξώμπουργο. Οι ναοί αυτοί, οι οποίοι παραμένουν ερειπωμένοι μετά τους σεισμούς του 1953, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και να φιλοξενήσουν θεματικές ενότητες του μουσείου, διατηρώντας παράλληλα και την θρησκευτική τους σημασία. Ίσως αυτή να αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία διάσωσης των συγκεκριμένων μνημείων, τα οποία παρ’ ότι άντεξαν, έστω και με σοβαρές βλάβες, στους σεισμούς, καταστρέφονται από την χρόνια εγκατάλειψη.
Να αναφερθεί εδώ ότι το εξαιρετικό μουσείο στο Κάστρο Χλεμούτσι /Clermont της Κυλλήνης μπορεί να αποτελέσει από πολλές απόψεις πρότυπο για το μουσείο του Σαν Τζώρτζη. Μουσείο το οποίο θα προσέλκυε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, λόγω της εγγύτητάς του στο Αργοστόλι και της εύκολης ένταξής του σε ευρύτερες πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή της Λειβαθούς: Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Αγίου Ανδρέου Μηλαπιδιάς, Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων, Ιεροί Ναοί- εκκλησιαστικά μνημεία- σε Ντομάτα, Καλλιγάτα, Σβορωνάτα, κ.α.
Η Κεφαλονιά διαχρονικά δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την Πολιτεία στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της μεγάλης και σημαντικής πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η ίδρυση μουσείου στο Κάστρο και το Εξώμπουργο/οικισμό του Σαν Τζώρτζη/Αγίου Γεωργίου θα αποτελούσε ένα σημαντικό έργο πολιτισμού στο νησί, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Υστερόγραφο: την 25ην Νοεμβρίου 2016 το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, θέτοντας την ανάγκη ίδρυσης ενός πολυκεντρικού μουσείου αφιερωμένου στην Μεσαιωνική και Νεώτερη ιστορία της Κεφαλονιάς. Μέχρι σήμερα, αν και παρέλευσε ένας χρόνος ,δεν έχει απαντήσει-ως όφειλε- η κυρία Υπουργός.

Για το Δ.Κ.Ι

Τάκης Τόκκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ