Πρόληψη κινδύνου & Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων μέρος Β’ – Προετοιμασία
Κοινωνία
29/04/2020 | 10:49

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία (28 Απριλίου)

Πρόληψη κινδύνου & Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων στον χώρο εργασίας, στο σπίτι, στις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου..

Οι βασικότεροι παράγοντες πρόληψης του κινδύνου για την υγεία και ασφάλεια μας είναι αναμφισβήτητα η γνώση και η προετοιμασία. Η γνώση δεν έρχεται εύκολα και συνηθίζουμε να στηριζόμαστε στους ειδικούς επιστήμονες και στελεχιακό δυναμικό του σχετικού χώρου, αλλά η προετοιμασία είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε όλοι σε μικρά βήματα και να θωρακίσουμε έτσι τον εαυτό μας και τους γύρω μας έναντι συνήθων ή έκτακτων απειλών για την υγεία μας, είτε προέρχονται από οργανικές παθήσεις είτε από ατυχήματα.

Εξοπλισμένο «φαρμακείο» με υλικά πρώτων βοηθειών
Τα οικιακά φαρμακεία, αυτά στα οχήματα αλλά και τα φαρμακεία στους περισσότερο απαιτητικούς (λόγω της κατά κανόνα υψηλότερης επικινδυνότητας) χώρους εργασίας, πρέπει να είναι άρτια με τα απαραίτητα υλικά απολύμανσης/επίδεσης τραυμάτων και φαρμακευτικά σκευάσματα για αντιμετώπιση δηλητηρίασης ή αναφυλαξίας κλπ., και μάλιστα να ελέγχονται και να αναπληρώνονται τακτικά ώστε όλα τα περιεχόμενα να βρίσκονται σε ισχύ (να μην έχουν λήξει). Ενδεικτικά, παρατίθεται εδώ η υπουργική απόφαση (αριθμ. οικ. 32205/Δ10.96) που αφορά τα «Ελάχιστα απαιτούμενα υλικά πρώτων βοηθειών στους χώρους εργασίας» (ΦΕΚ 2562 Β/11-10-2013), την οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει ώστε να λάβει γνώση για την λίστα των κατά την νομοθεσία απαραίτητων υλικών και φαρμακευτικών ουσιών, στον ιστοχώρο του Εθνικού Τυπογραφείου: www.et.gr

Εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών – Βασική Υποστήριξη της Ζωής
Ένα φαρμακείο με τα βασικά υλικά περιποίησης και φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν αποτελεί από μόνο του εργαλείο για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού υγείας. Ένα κυτίο πρώτων βοηθειών είναι άχρηστο χωρίς την γνώση χρησιμοποίησης αυτών των υλικών και ακόμη σημαντικότερα χωρίς την γενικότερη προετοιμασία του μυαλού μας να αναγνωρίσει ένα περιστατικό, να διατηρήσει την ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, να εξασφαλίσει την προστασία του πάσχοντα αλλά και του ίδιου του παροχέα βοήθειας, να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, να συντονίσει τους παρευρισκομένους και να ειδοποιήσει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας (διασώστες ΕΚΑΒ ή ιατρό). Άλλωστε το πρώτο που μαθαίνουμε είναι να μην προβούμε σε λάθος ενέργειες με τις οποίες μπορεί να επιδεινώσουμε την κατάσταση του πάσχοντα και να θέσουμε τον εαυτό μας και άλλους σε κίνδυνο.
Χωρίς το φαρμακείο μπορείς να διατηρήσεις στην ζωή έναν άνθρωπο για το κρίσιμο διάστημα μέχρι να φθάσει βοήθεια, αν έχεις τις γνώσεις. Αλλά χωρίς τις γνώσεις δεν μπορείς να προσφέρεις βοήθεια ακόμη κι αν διαθέτεις πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο.
Στα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνονται από φορείς και συλλόγους (συχνά από στελέχη/διασώστες του ΕΚΑΒ που διαθέτουν την μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο), μπορεί να μάθεις πως θα βοηθήσεις σε ώρα ανάγκης μέλη της οικογένειας σου, φίλους και συναθρώπους αλλά και να βοηθηθείς και εσύ από κάποιον άλλον που είχε την ίδια ιδέα και ενδιαφέρον με εσένα!!

Οργάνωση Συστήματος ΚαρδιοΑναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ)
Με την υπουργική απόφαση (αριθμ. Υ4Α/οικ.15576) «Κανόνες οργάνωσης συστήματος καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΑΑ)» (ΦΕΚ 219 Β’/2007) προβλέφθηκε ότι κάθε δημόσια υπηρεσία, ιδιωτική επιχείρηση, οργανισμός, όπου συχνάζει μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως: αεροδρόμια, λιμάνια … αεροπλάνα, πλοία, αθλητικά κέντρα, ξενοδοχεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα, σταθμοί λεωφορείων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και απαραίτητου συνοδού εξοπλισμού είναι δυσχερής ή αδύνατη, αποτελούν Δημόσιους χώρους εγκατάστασης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ), η εγκατάσταση του οποίου καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια χωροταξίας και πιθανότητας εμφάνισης επεισοδίου καρδιακής ανακοπής, όπως ενδεικτικά: χώροι με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανακοπής (2 ανακοπές/έτος) π.χ. σε γήπεδα 1 ΑΕΑ/15.000 θεατές, και χώροι όπου κυκλοφορούν περισσότερα από 250 άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών επί περίπου 16 ώρες ημερησίως. Σημειώνεται ότι η θέση εγκατάστασης του ΑΕΑ πρέπει να είναι προσβάσιμη (περπατώντας 1-1μιση λεπτό) και ορατή εμφανώς σε όλους και δίπλα σε τηλέφωνο για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΚΑΒ.
Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδιστής είναι μια μικρή, ελαφριά, αξιόπιστη συσκευή που ανιχνεύει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και έχει την ικανότητα, βάσει προγραμματισμού, να καθορίσει αν απαιτείται απινιδισμός (χωρίς παρέμβαση από τον χειριστή). Φορτίζεται αυτόματα και προτρέπει τον χειριστή με φωνητικές οδηγίες να χορηγήσει ηλεκτρική ενέργεια, με σκοπό την επαναλειτουργία της καρδιάς.
Το πιο σημαντικό όμως και πάλι είναι, και δίνεται έμφαση σε αυτό, η ενθάρρυνση της εκπαίδευσης των πολιτών (εκτός του ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού, στελεχών σωμάτων ασφαλείας, και ιδιωτών επαγγελματιών όπως ναυαγοσώστες και ιδιωτικοί φύλακες).
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «το πιο σύγχρονο ασθενοφόρο με τους πιο εκπαιδευμένους διασώστες και τα τελειότερα μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν στον ίδιο χώρο την ποιοτική άμεση φροντίδα του εκπαιδευμένου παρευρισκόμενου πολίτη».

Τηλέμαχος Μπεριάτος
MSc, Διπλ. Πολιτικός-Δομοστατικός μηχανικός, μέλος ΤΕΕ
Τεχνικός Ασφαλείας (Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία)

Ιούνιος 2019

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ