Ο καθηγητής γεωπολιτικής αναλύει το χρονικό της συνθήκης στην Ελένη Βαλλιανάτου
Πρεβελάκης: Μιλά για το συλλαλητήριο της Κυριακής
Πολιτική
19/01/2019 | 09:01

Ως το φθινόπωρο του 2019 σύμφωνα με τον καθηγητή γεωπολιτικής κ Πρεβελάκη θα λήξει το πείραμα της τρέχουσας διακυβέρνησης και θα καθοριστούν οι συνθήκες για τις εξελίξεις των επομένων ετών: σταθεροποίηση ή χάος.

Το πολιτικό σκηνικό το οποίο θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα των επομένων βουλευτικών εκλογών θα λειτουργήσει υπό ιδιαιτέρως δυσμενείς συνθήκες. Τα ήδη ανησυχητικά δημογραφικά δεδομένα επιδεινώνονται η έξοδος των νέων· ο τουρισμός, μοναδικός δυναμικός τομέας της οικονομίας, είναι εύθραυστος. Στο παραμικρό σημάδι πολιτικής αστάθειας οι αγορές θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Τα κράτη σήμερα  διαλύονται δεν εμπνέονται πια από το δυτικό φως.

Έχουμε ένα κύμα  αποευρωπαισμού αντίθετα από  ότι γνωρίζαμε, από την Ανατολή προς την Δύση και δεν ελέγχεται  πια ούτε το κράτος ούτε το έδαφος. Βλέπουμε στην Συρία να αναβιώνουν οι παλιοί θεσμοί μ ένα εμβολιασμένο Ισλάμ. Τότε την αναταραχή  σταθεροποιούσε  με άγριες μεθόδους η οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν ριζικά. Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή αφορά την Τουρκία. Είναι αναγκασμένη να ελιχθεί ανάμεσα στην οικονομική κατάρρευση και την εσωτερική έκρηξη. Η ψευδαίσθηση της ευημερίας συγκάλυψε τις δομικές αντιφάσεις της Τουρκίας, η οποία, μετά τη γήρανση του Kεμαλικού ιδεολογήματος, επιστρέφει στα οθωμανικά γεωπολιτικά αδιέξοδα.

Η οθωμανική αυτοκρατορία δεν ήταν φυλακή των Εθνών ήταν κάτι πιο επώδυνο!

  

κ. Πρεβελάκη ένα εκατομμύριο Έλληνες ακούμε ότι θα διαδηλώσουν την Κυριακή  τους ενθαρρύνετε να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο;  Ποια είναι  η γνώμη σας;

 

Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας αλλά θέλω να αποφύγω την απάντηση γιατί νοιώθω ο,τι μέσα στον πολιτικό ανταγωνισμό η εσωτερική πολιτική χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική  με σκοπιμότητες. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να  δει  το Μακεδονικό μέσα σ ένα πλαίσιο διετίας.

Στο τέλος του ψυχρού πολέμου η μακεδονική οντότητα ήταν όπλο των Σέρβων και των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων. Το Μακεδονικό  είναι τραυματισμένο πια  και το ζήτημα είναι σύνθετο  είναι ένα  σταυροδρόμι που συναντιούνται πολλά θέματα μαζί. Είναι κακή συμφωνία μα  πρέπει να την δούμε για να γνωρίσουμε τις απειλές.

Δεν σχηματοποιείται η απάντησή μου με ένα ναι ή με ένα όχι.

Είναι λάθος  να υποτιμούμε την σημασία των θεμάτων ταυτότητας και της  πορείας μας μετά τον πόλεμο .Έχουμε ευθύνη και  οι επιστήμονες και οι πανεπιστημιακοί γιατί το εκπαιδευτικό μας  σύστημα δεν μίλησε και τώρα αυτή την άγνοια του λαού  χρησιμοποιούν  οι πολιτικοί  προς όφελος της διακυβέρνησής τους .

 

Κάντε μας ιστορική αναδρομή από ποιους  αποφασίστηκε η συμφωνία των Πρεσπών; τι περιλαμβάνει; Περιλαμβάνει την ταυτότητα και την γλώσσα, ποιά είναι η ιστορική προσέγγιση;

 

Όλα ξεκινούν το 1878… Όταν ο  πόλεμος στην οθωμανική αυτοκρατορία φθάνει  στην συμφωνία του Αγίου Στεφάνου . Τότε λοιπόν φτιάχνεται ένας καινούργιος χάρτης που φθάνει μέχρι την θεσσαλονίκη, πριν είχε κυκλοφορήσει ένας άλλος χάρτης (που έδειχνε την περιοχή ως Βουλγαρική)  εθνικοπολιτικός με τεράστιο, επώδυνο  ψυχολογικό αποτέλεσμα. Οι Έλληνες λοιπόν  τότε  και οι Σέρβοι συνειδητοποιούν ότι κάποιος Γερμανός  χαρτογραφούσε χάρτες  χωρίς να πείθει γιατί οι χάρτες αυτοί δεν ήταν από ξένους αντικειμενικούς χαρτογράφους.

Τότε λοιπόν σκέφθηκαν κάτι πολύ έξυπνο  να ασκήσουν επιρροή

στους” κομιτατζήδες” ανθρώπους που ασκούσαν εξουσία σε τοπικές  κοινότητες όπως π.Χ  οι δάσκαλοι ,και   να επηρεάσουν τους κατοίκους να λένε ότι  είναι ντόπιοι ενώ ήταν ξένοι (αλλιώς  θα το πλήρωναν) μια ιδέα του Σβητς (από  την Σερβία ) χαρτογραφώντας δικούς τους χάρτες περιμένοντας έτσι τις πολιτικές εξελίξεις.

Όταν ο Τίτο συγκρούεται με το Στάλιν αρχίζει να ελέγχει την Βουλγαρία αξιοποιώντας   το Μακεδονικό μα τότε είμαστε σύμμαχοι  οπότε το δεχθήκαμε!

Μετά από 40χρόνια  αντιδράσαμε με κείνα  τα δεδομένα και σήμερα είμαστε κολλημένοι στο πρόβλημα.

 

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;

 

Αφετηρία του βιβλίου είναι το υλικό που έχει προκύψει από μια πολυετή πανεπιστημιακή διδασκαλία στη Γαλλία και την προσπάθειά μου να εξηγήσω τι είναι η Ελλάδα. Οι ξένοι έχουν παραστάσεις, εικόνες και στερεότυπα τα οποία μάλλον τους εμποδίζουν να καταλάβουν τι είναι η Ελλάδα και πώς λειτουργεί. Γι’ αυτό ακριβώς πολύ συχνά μένουν κατάπληκτοι, διότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν εξηγούνται από τις πεποιθήσεις τους. Επιπλέον, το βιβλίο προέκυψε από τα μεγάλα διλήμματα τα οποία αποκάλυψε η κρίση, η σημερινή δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει απελπισία, απαισιοδοξία, μια καταθλιπτική κατάσταση, την οποία θεωρώ εκδήλωση κυκλοθυμίας σε σχέση με την υπερβολική παλαιότερη αισιοδοξία. Αυτή η σημερινή κατάθλιψη πιστεύω ότι πρέπει να σχετικοποιηθεί. Δε λέω ότι πρέπει να ξαναπέσουμε στηνανόητη και αβάσιμη αλαζονική αυτοπεποίθηση, αλλά νομίζω ότι η τρέχουσα απόγνωση πάλι υπερβάλλει. Στο βιβλίο αυτό θέλησα να δείξω ότι δεν είναι όλα χαμένα, ότι υπάρχει ελπίδα, διέξοδος, υπό κάποιες προϋποθέσεις και όρους. Χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε ένα «μύθο», στηριγμένο σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτός ο νέος μύθος θα καλύψει το κενό από την κατάρρευση του παλαιού μύθου, τον οποίο κατασκεύασαν οι Έλληνες διανοούμενοι του 19ου αιώνα.

Ήταν μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το όνειρο όλη η Μακεδονία να είναι Ελληνική να είχαμε  ισχύ να είχαμε δυο φωνές  να λέγαμε είσθε δικοί  μας ελάτε αυτό δεν έγινε! θα είχαμε  δυο φωνές στα Συμβούλια θα είμαστε πιο δυνατοί

όπως  συμβαίνει με την Κύπρο .Απειλή είναι για μας το όνειρο της μεγάλης Αλβανίας γιατί μην ξεχνάμε ότι η Αλβανία βγήκε  κερδισμένη από την κρίση.

 

Αν η  κρίση είναι αφορμή να αναγεννηθούμε τι πρέπει να απαιτήσουμε για να πετύχουμε αυτή την αναγέννηση;

 

Το ελάττωμά μας είναι ο υπερβολικός συγκεντρωτισμός όλα  στην Αθήνα δεν είναι η λύση να προωθηθεί  η αποκέντρωση  το  κεντρικό κράτος καταπιέζει την περιφέρεια  πχ. το σχολείο πρέπει να μιλήσει με το Υπουργείο στις τοπικές  κοινότητας για  να πάρει έστω και μια ασήμαντη απόφαση.

Ανθούσε πάντα η ζωή μας στις τοπικές κοινωνίες το ρούχο το γερμανικό  που μας επέβαλλαν να φορέσουμε δεν μας ταιριάζει .

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μας ως λαός;

Η  διασπορά…..τα νέα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους ταξιδεύουν υπάρχει δικτυωτή παρουσία στον κόσμο ταξιδεύουμε ευκολότερα και σε λιγότερο  χρόνο .

Δεύτερο στοιχείο η ναυτιλία ο πρώτος στόλος υπάρχει μια οικονομική δύναμη που ελληνοποιει και επενδύσει την γη μας ξανά είναι μια τεράστια δύναμη για την οποία αποφεύγουν  να μιλούν οι εφοπλιστές  Μας!

Η οικουμενική ορθοδοξία..

Ο οικουμενικός πατριάρχης έχει τεράστια ακτινοβολία στον κόσμο. Είναι τα 3 εφόδια μας ικανά να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε .

Η κρίση ήρθε πριν πάει στους άλλους για αυτό είμαστε τυχεροί ήταν το αναγκαίο ξύπνημα για να προσαρμοστούμε σ ένα προπύργιο προβλημάτων πρόσθεσε σε πλεονεκτήματα

 

Δήλωση με αφορμή το βιβλίο του Πως προέκυψε 

 

Αφετηρία του βιβλίου -Ποιοι είμαστε- είναι το υλικό που έχει προκύψει από μια πολυετή πανεπιστημιακή διδασκαλία στη Γαλλία εξηγώντας τι  είναι η Ελλάδα. Οι ξένοι έχουν παραστάσεις, εικόνες και στερεότυπα τα οποία μάλλον τους εμποδίζουν να καταλάβουν τι είναι η Ελλάδα και πώς λειτουργεί. Γι’ αυτό ακριβώς πολύ συχνά μένουν κατάπληκτοι, διότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν εξηγούνται από τις πεποιθήσεις τους. Επιπλέον, το βιβλίο προέκυψε από τα μεγάλα διλήμματα τα οποία αποκάλυψε η κρίση, η σημερινή δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει απελπισία, απαισιοδοξία, μια καταθλιπτική κατάσταση, την οποία θεωρώ εκδήλωση κυκλοθυμίας σε σχέση με την υπερβολική παλαιότερη αισιοδοξία. Αυτή η σημερινή κατάθλιψη πιστεύω ότι πρέπει να σχετικοποιηθεί. Δε λέω ότι πρέπει να ξαναπέσουμε στην ανόητη και αβάσιμη αλαζονική αυτοπεποίθηση, αλλά νομίζω ότι η τρέχουσα απόγνωση πάλι υπερβάλλει. Στο βιβλίο αυτό θέλησα να δείξω ότι δεν είναι όλα χαμένα, ότι υπάρχει ελπίδα, διέξοδος, υπό κάποιες προϋποθέσεις και όρους. Χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε ένα «μύθο», στηριγμένο σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτός ο νέος μύθος θα καλύψει το κενό από την κατάρρευση του παλαιού μύθου, τον οποίο κατασκεύασαν οι Έλληνες διανοούμενοι του 19ου αιώνα.

O κ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ,προσωπικότητα με μεγάλο και πλούσιο συγγραφικό έργο στο αντικείμενο της Γεωπολιτικής, όπως επίσης και σειρά διαλέξεων και ομιλιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Πολεοδομία-Χωροταξία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ειδικεύεται στην Γεωπολιτική της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, στην Γεωπολιτική των Διασπορών και στην Πολεοδομία-Χωροταξία. Ο κ. Πρεβελάκης έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Μεταξύ των βιβλίων συγκαταλέγονται (μεταφρασμένα από τα γαλλικά) τα: Γεωπολιτική της Ελλάδας (Libro, 1998), Τα Βαλκάνια, Γεωπολιτική και Πολιτισμοί (Libro, 2001), Επιστροφή στην Αθήνα, Πολεοδομία και Γεωπολιτική της Ελληνικής Πρωτεύουσας (Εστία, 2001) και, πρόσφατα, στα ελληνικά Ποιοι είμαστε; Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας (Κέρκυρα – Economia Publishing, 2016) το οποίο μεταφράστηκε και στα Αγγλικά.

 

*Την ευθύνη για τη σύνταξη του κειμένου έχει η Ελένη Βαλλιανάτου .Ευχαριστούμε θερμά τον Καθηγητή κ. Πρεβελάκη για  τις γνώσεις που μέσω των απαντήσεών του προσέφερε στην επιστημονική του  Ομιλία  κυρίως όσον αφορά το  Θέμα του Μακεδονικού. 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer