Πρεμιέρα σήμερα για το Καλάθι των Χριστουγέννων –Η ακρίβεια τορπιλίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς
Οικονομία
13/12/2023 | 08:12

Πρεμιέρα σήμερα για το καλάθι των Χριστουγέννων, τη στιγμή που οι καταναλωτές στενάζουν από την ακρίβεια και περιμένουν το δώρο για να ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που φέτος θα είναι κατά 23% ακριβότερο.
Το κύμα ακρίβειας σαρώνει με τις τιμές των τροφίμων να πατούν συνεχώς «γκάζι», και την τσέπη των καταναλωτών να αδειάζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατηγορία των τροφίμων εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

-Τεράστια αύξηση κατά 31,4% σημειώθηκε στο ελαιόλαδο.

-Ακολούθησαν μετά το νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 13,3%, ενώ τα φρούτα επιμένουν σε διψήφιο ποσοστό αυξήσεων στο 12%, τα λαχανικά το ίδιο στο 10,8%.

-Στο «κόκκινο» παραμένει και η τιμή του κρέατος! Καθώς πωλείται κατά 8,1% ακριβότερα από πέρσι.

Ήδη από την κυβέρνηση έχουν ενεργοποιηθεί μέτρα όπως η μόνιμη μείωση τιμής, το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ ετοιμάζεται να ενεργοποιηθεί από αύριο Τετάρτη και «το Καλάθι των Χριστουγέννων» το οποίο θα περιλαμβάνει γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), αρνί και κατσίκι.

«Στο γιορτινό τραπέζι η βαρύτητα του κρέατος είναι μεγάλη, γι΄αυτό τα εντάξαμε στο καλάθι του νοικοκυριού και των Χριστούγεννων. Σήμερα οι τιμές του αρνιού κυμαίνονται από 11,5 ευρώ – 13 ευρώ το κιλό. Εμείς θέλουμε για τις γιορτινές μέρες οι τιμές του αρνιού να αποκλιμακωθούν και να κυμαίνονται κάτω από 11 ευρώ.. Στόχος μας είναι η τιμή της γαλοπούλας είναι να είναι ίδια η τιμή με πέρσι», υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Οι έλεγχοι επίσης αποτελούν ακόμη ένα μέτρο έναντι της ακρίβειας με τον Πρωθυπουργό να υπόσχεται συγκράτηση του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μέσω του καλαθιού των Χριστουγέννων.

«Στόχος μας είναι η συγκράτηση των τιμών, οι τιμές στο κρέας να είναι μικρότερες από αυτές του Πάσχα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων για 4 άτομα θα κοστίσει, περίπου, 147,15€ ενώ για τα ίδια είδη, το κόστος πέρσι ήταν στα 119,25€.

Από σήμερα πάντως ξεκινάει το εορταστικό ωράριο για την περίοδο των Χριστουγέννων για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ θα λειτουργούν και τις Κυριακές.

Έτσι οι καταναλωτές από σήμερα θα μπορούν να βγουν στην αγορά και να τσεκάρουν τις τιμές.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer