Στην Κεφαλονιά πάμε καλά
Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς: Δεν είναι αλάνθαστα τα τεστ για τον κορωνοϊό – Τι προφυλάσσει πραγματικά
Κοινωνία
14/05/2020 | 08:56

Δεν εξασφαλίζουν απόλυτη επιτυχία τα τεστ για τον κορωνοϊό που συζητιούνται ως μέτρα ελέγχου, είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Σοφία Ζαφειράτου. Δείτε ποιο είναι το ποσοστό λάθους, τι εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη προφύλαξη αλλά και ποια ήταν η καταστροφή που έφεραν τα μνημόνια στο σύστημα υγείας και αποτυπώνεται σήμερα.

Για το θέμα της πανδημίας αλλά και την δυνατότητα λειτουργίας των τουριστικών μονάδων στο νησί μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Σοφία Ζαφειράτου, επισημαίνοντας ότι τα τεστ δεν είναι αλάνθαστα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο και τον Ionian Galaxy, η κ. Ζαφειράτου είπε ότι τα τεστ που συζητιέται να γίνονται 72 ώρες πριν ταξιδέψουν οι τουρίστες έχουν ευαισθησία περίπου 70%. Το υπόλοιπο 30% μπορεί να βγει λάθος.

«Τι θα γίνει αν κάποιος κάνει το τεστ, αυτό βγει αρνητικό, μετά μπει στο αεροπλάνο και μετά από 5-6 μέρες εκδηλώσει συμπτώματα;», είπε η κ. Ζαφειράτου η οποία παραδέχτηκε ότι το κόστος από τη μη λειτουργία του τουρισμού στο νησί θα είναι μεγάλο. «Μεγάλο το κόστος αν δεν έχουμε τουρισμό, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κόστος της υγείας», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι.

Επιπλέον, η κ. Ζαφειράτου αναρωτήθηκε για το ποιος θα τηρήσει τα πρωτόκολλα όπως πρέπει και κυρίως ποιος θα κάνει την επίβλεψη της τήρησης των πρωτοκόλλων.

Στην Κεφαλονιά πάμε καλά

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι «στην Κεφαλονιά πάμε καλά γιατί είχαμε αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβεί». Επίσης πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων. Είναι δύσκολο», είπε, «να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους που πέθαναν από τον κορωνοϊό και αυτών που πέθαναν με τον κορωνοϊό».

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι κινδυνεύουμε από διάφορα πράγματα. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια γυάλα» και αργότερα πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που δεν έχουμε αντισώματα, μπορεί να κολλήσουμε». Τέλος σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί απόλυτα το ποιες ακριβώς είναι οι ευπαθείς ομάδες αφού κατά καιρούς γράφονται διάφορα ακόμη και για ομάδες μέχρι σήμερα δεν φαίνονταν επικίνδυνες. «Μπορεί να είμαστε όλοι ευπαθείς ομάδες και να μην το ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η αχίλλειος πτέρνα του ιού και η αποφυγή του συνωστισμού

«Η “αχίλλειος πτέρνα” του ιού είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών», είπε, εξηγώντας ότι «ο ιός έχει μία κάψα που αδρανοποιείται με το σαπούνι. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο καθένας μαζί με την αποφυγή του συνωστισμού και τρίτη η μάσκα που θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή».

40000 γιατροί το τίμημα των μνημονίων

Μίλησε επίσης και για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς, σχολιάζοντας ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσλήψεις αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα: «Στο νοσοκομείο υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει περισσότερο οι προσλήψεις», είπε και συνέχισε λέγοντα ότι «με δυσκολία κρατιέται η παθολογική με τρεις γιατρούς».

Άναφέρθηκε και στην καταστροφή που έφεραν τα μνημόνια στον τομέα της υγείας αφού, όπως είπε, «Τώρα αποτυπώνεται η καταστροφή που έγινε με τα μνημόνια. Έφυγαν 40.000 γιατροί στο εξωτερικό και στέγνωσε το σύστημα υγείας».

Τέλος, σχολίασε ότι οι γιατροί δεν θέλουν να τους λένε ήρωες, «είμαι καχύποπτη όταν το ακούω αυτό», είπε. «Μας λένε ήρωες από την μία και από την άλλη προσπαθούμε ακόμη να εντάξουμε το ιατρικό επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγάλματα».

Πηγή: Κεφαλονίτικα Νέα

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ