Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι φωνές διαμαρτυρίας για την κατάσταση των σκουπιδιών στην Κεφαλονιά, με πλήθος φωτογραφιών από διάφορα σημεία του νησιού μας να κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά σχεδόν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα γίναμε και εμείς αποδέκτες οπτικού υλικού που αποδεικνύει ότι και στα Πουλάτα παρατηρούνται δυστυχώς εικόνες που σίγουρα δεν μας τιμούν.
Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που μας απέστειλε η αναγνώστριά μας κυρία Δέσποινα Ζαχαράτου, έχουν δημιουργηθεί, μικρές για την ώρα, εστίες σκουπιδιών σε σημεία των επαρχιακών οδών Πουλάτων – Καραβομύλου και Πουλάτων – Χαλιωτάτων. Φυσικά και όντας μέρος της φύσης του ανθρώπου να αντιγράφει τις πράξεις των διπλανών του, ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι οι εστίες αυτές να μεγαλώσουν χωρίς να το καταλάβουμε και να μετατραπούν σε ιδιότυπες χωματερές με σοβαρές συνέπειες για όλους μας την μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, την εκδήλωση πυρκαγιών, την απαξίωση του φυσικού μας πλούτου κ.α.
Ελάχιστη σημασία έχει αν οι σωροί με τα λογής μικρά και μεγάλα αντικείμενα βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητάς μας και ακόμη λιγότερη το ποιοι είναι οι αυτουργοί. Εξάλλου ήδη αναφέραμε ότι ανάλογες εικόνες θα δούμε σε πολλά άλλα σημεία της Κεφαλονιάς, μη εξαιρουμένων των βαράθρων της περιοχής μας. Αυτό που ουσιαστικά έχει σημασία είναι η έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον, με τις γενεσιουργίες αιτίες να είναι πολλές. Από την απουσία οργανωμένων χώρων απόθεσης ογκωδών απορριμμάτων και τον πλημμελή έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, μέχρι την έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς.
Προφανώς και δεν είναι εφικτό να υπάρχει πάντα στο πλάι μας ένας χωροφύλακας που θα ελέγχει τις πράξεις μας ή ένας δημοτικός υπάλληλος που θα μαζεύει τα σκουπίδια που οι ίδιοι δημιουργούμε. Πολλώ δε μάλλον όταν μόλις πριν λίγες ημέρες στην τελετή ορκωμοσίας του ο νέος Δήμαρχος Σάμης έκανε λόγο για τις δραματικές ελλείψεις στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου μας. Είναι αντιθέτως εφικτό και επιβεβλημένο, οι πολίτες να ενεργούμε με τρόπο που να μην προσβάλλει και ρυπαίνει το περιβάλλον και οι Κρατικές, Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές να δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές για την καλύτερη δυνατή συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων. Είτε πρόκειται για απλά αστικά απόβλητα και ογκώδη οικιακά, οικοδομικά και άλλα αντικείμενα, είτε για ξερά κλαδιά και χορτάρια.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, η Κεφαλλονιά παραμένει ένας καθαρός τόπος καθώς εδώ και χρόνια λειτουργούν τόσο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όσο και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ο οποίος διαθέτει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως σύστημα συλλογής, μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων, ζυγιστήριο με μονάδα καταγραφής, σύστημα μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και βιολογικής ιλύος κ.α. Επιπλέον από το 2008 έχει υπογραφεί σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών όπως χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο, τα οποία συλλέγονται από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και εναποθέτονται σε διαμορφωμένο χώρο κοντέινερ στον ΧΥΤΥ. Κατόπιν, με έξοδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, μεταφέρονται στο κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα.
Φυσικά η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων που σίγουρα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, δεν είναι άλλη από την μηδενική παραγωγή σκουπιδιών ή έστω την ελαχιστοποίησή τους. Αυτό φυσικά απαιτεί μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και συνεπή πολιτική με σύγχρονες μεθόδους, καθολική ανακύκλωση, οικιακές κομποστοποιήσεις, εκπαίδευση των πολιτών κ.α. Δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να ληφθεί μια απόφαση που θα γίνει αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και γιατί όχι να είναι η Κεφαλονιά πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια με όχημα τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας που ευελπιστούμε ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω;
Μέχρι βέβαια να συμβεί αυτό, ελπίζουμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες καθαριότητας θα ενεργήσουν άμεσα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα τόσο στο χωριό μας όσο και στην υπόλοιπη Κεφαλλονιά. Ταυτόχρονα ελπίζουμε πως και εμείς οι ίδιοι θα συνειδητοποιήσουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και δεν θα προβαίνουμε σε πράξεις που πληγώνουν το περιβάλλον. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως ο πλανήτης δεν μας ανήκει για να του συμπεριφερόμαστε κατά το δοκούν. Τον έχουμε απλώς δανειστεί από τις επόμενες γενιές.
Πηγή: poulatakefalonias.gr