Τον περασμένο Μάϊο, πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής με τον Αντιδήμαρχο Λειβαθούς κ. Κουρκουμέλη και τοπικούς παράγοντες για να συζητήσουν τα προβλήματα της περιοχής, μεταξύ αυτών και η καθαριότητα.
Ο κ. Κουρκουμέλης είπε χαρακτηριστικά “Δεν είμαστε Θεοί, έχουμε ελλείψεις, προσπαθούμε…”, υποσχόμενος ότι μέσα στον Ιούνιο, θα υπάρχουν μικροί κάδοι απορριμμάτων στην παραλία, ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να πετάξουν εκεί τα υπολείμματα της συσκευασίας του αναψυκτικού, παγωτού ή άλλο, γενικά μικρού όγκου απορρίμματα.
Ήλθε το τέλος Ιουλίου και για να τοποθετηθούν κάποιοι μεταχειρισμένοι μικροί κάδοι, που βγήκαν από άλλη περιοχή αφού οι κανονικοί κάδοι καθυστέρησαν να παραδοθούν στο Δήμο, όπως μας δήλωσε ο κ. Αντιδήμαρχος. Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού “κάλλιο αργά παρά ποτέ...”.
Οι κάδοι τοποθετήθηκαν γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής και το πρωΐ του Σαββάτου ήταν ξεχειλισμένοι από σκουπίδια, μερικοί και με αποφάγια από ψάρια, με αποτέλεσμα να έχουν σκίσει οι γάτες την σακκούλα και να έχουν χυθεί κάτω τα ψαροκόκκαλα με τις σφίγγες να στριφογυρίζουν στο δρόμο τρομοκρατώντας τους διερχόμενους απ’ εκεί τουρίστες.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρκουμέλη μας είπε ότι το άδειασμα του κάδου θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα – Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή – και ότι δεν υπάρχει άλλος εργάτης για καθημερινή αποκομιδή.
Αν παραβλέψουμε τα άλλα προβλήματα όπως έλλειψη χώρου στάθμευσης, φωτισμού, η παραλία, στα σημεία που δεν υπάρχουν επιχειρηματίες με ομπρέλες, και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, βρίθει παντώς είδους σκουπιδιών και ας φωνάζει ο γλάρος της αφίσας της HELMEPA, “Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και τις ακτές!”, η αλήθεια είναι ότι γενικά έχουμε έλλειμμα πολιτισμού και ειδικά περιβαλλοντικής συνείδησης.
Όσους κάδους και αν βάλει ο Δήμος και κάθε μέρα να τους αδειάζει, πάλι ξεχειλισμένοι θα είναι από σκουπίδια με τον κόσμο που έρχεται στην πανέμορφη κατά τα άλλα παραλία του Λουρδά.
Το θέμα είναι πόσο πολιτισμένοι είμαστε και πόσο περιβαλλοντική συνείδηση διαθέτουμε.
Και σε μια ερημική παραλία αν πάτε με σκάφος θα δείτε αφημένα στην άμμο τενεκεδάκια από μπύρες ή αναψυκτικών με τις γόπες “φυτεμένες” στην άμμο.
Δεν είναι δύσκολο να έχουμε μαζί μας μία σακκούλα να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και να τα πετάμε στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων που υπάρχουν παντού στο δρόμο, και όχι στους μικρούς που υπάρχουν στην παραλία για τα μικρά αντικείμενα, που μπορεί να είναι και γεμάτοι όπως συμβαίνει τώρα.
Πηγή: lourdas.gr