Πόσα ροδάκινα πρέπει να φάτε για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα
Υγεία
17/12/2024 | 20:00

κατανάλωση φρούτων για την καταπολέμηση της γλυκαιμίας είναι μια μέθοδος που συνιστάται από κάθε γιατρό ή διατροφολόγο που σέβεται τον εαυτό του, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δίνετε λίγη προσοχή στις μεθόδους κατανάλωσης αλλά και στις παραλλαγές. Τα ροδάκινα είναι μερικά από τα εποχιακά φρούτα που χωρίς πολλές αμφιβολίες συγκαταλέγονται στα «καλά» φρούτα για τη μείωση της υπεργλυκαιμίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ποσότητα και τον τρόπο κατανάλωσης αυτής της παραλλαγής φρούτων, προκειμένου να έχετε το μέγιστο δυνατό όφελος για τη μείωση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, αλλά και για να έχετε γενικά οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα ροδάκινα είναι γενικά καλά και είναι επίσης χορταστικά καθώς και πλούσια σε στοιχεία τεράστιας χρησιμότητας.

Τα ροδάκινα «ΟΚ» για το υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Τα φρούτα αποτελούν ένα καλό ποσοστό των τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του υψηλού σακχάρου στο αίμα, παρόλο που συχνά είναι πλούσια σε ζάχαρη, αυτό δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε «κίνδυνο» για δύο λόγους, ο πρώτος συνδέεται με τη φύση του συστήματος γλυκόζης (ζάχαρης) που υπάρχει στα φρούτα και το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο για τον οργανισμό να διαχειριστεί.

Δεύτερον, άλλα στοιχεία, όπως η περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, ιδίως αδιάλυτες φυτικές ίνες , καθιστούν τα φρούτα γενικά έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της υπεργλυκαιμίας. Συμπεριλαμβάνονται τα ροδάκινα, τα οποία έχουν μέτρια χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (ούτε καν 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια βρώσιμης μερίδας), αλλά και πάλι όχι πολύ χαμηλή.

Πόσα ροδάκινα την ημέρα;

Ο γλυκαιμικός δείκτης αυτών των φρούτων είναι επίσης σχετικά χαμηλός, εγκαθίσταται γύρω στο 55, μια τιμή που ως εκ τούτου θεωρείται ακριβώς μέτρια, οπότε είναι δυνατόν να καταναλώνετε ένα ροδάκινο την ημέρα χωρίς προβλήματα. Ο γλυκαιμικός δείκτης, που συχνά αποκαλείται ΓΔ, είναι μια τιμή που κυμαίνεται από το 1 έως το 100 που αναδεικνύει γρήγορα την ταχύτητα αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

  • Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε νερό, το οποίο αυξάνει την ικανότητα κορεσμού
  • Πλούσια σε μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο αλλά και βιταμίνες, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η C
  • Τα ροδάκινα είναι επίσης χρήσιμα για την αύξηση της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Η σωστή ημερήσια ποσότητα για να επωφεληθείτε στο έπακρο είναι ένα μεσαίο-μεγάλο ροδάκινο, ή ακόμα και δύο μικρά, αρκεί να μην ξεπερνάτε τα 150 γραμμάρια την ημέρα, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο και τη μείωση των υπερβολικά υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μια πραγματική «αχίλλειο πτέρνα» για τους χρόνιους υπεργλυκαιμικούς αλλά και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για να επιτευχθεί μια σημαντικότερη πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες είναι θεμελιώδεις, όπως αναφέρθηκε, για την αντι-υπεργλυκαιμική λειτουργία, καλό είναι να καταναλώνετε ροδάκινα με τη φλούδα τους, επιλέγοντας στην περίπτωση αυτή όμως μόνο τις βιολογικές παραλλαγές που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία με χημικούς παράγοντες κατά την καλλιέργεια αυτών των αξιόλογων φρούτων.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ