Αποφάσεις για την πορεία της χώρας μετά τις 30 Νοεμβρίου οπότε και λήγει τυπικά το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας. Κυβέρνηση και επιστήμονες προσδοκούν μια σταδιακή πτώση των κρουσμάτων, αν και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, θα αξιολογηθεί το επιδημιολογικό φορτίο από τους ειδικούς, θα γίνει εισήγηση στην κυβέρνηση και θα ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται. Ζητούμενο για πολλούς είναι και το πώς και εάν θα λειτουργήσει η αγορά τις γιορτές και γενικότερα πώς θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα.
“Όλο το 2020 είναι αλλιώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας και επομένως να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί: Να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να φοράμα τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις” τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για τα Χριστούγεννα.
“Μπορεί οι πολίτες να σκέφτονται τα Χριστούγεννα, ωστόσο, η όποια συζήτηση για την άρση του lockdown θα γίνει με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας” τόνισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Πλέον θεωρείται σίγουρη η ανακοίνωση για παράταση του lockdown προκειμένου να πέσουν κι άλλο τα κρούσματα και να πάρει… ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ των νοσοκομείων που ασφυκτιούν.
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σχετικά με τα Χριστούγεννα, είναι καταρχάς ότι θα συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά του κορονοϊού προς την επαρχία, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα “συνωστισμού” από εκδρομείς.
Ζητούμενο αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση. Το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ τα εστιατόρια και καφέ αν τελικά ανοίξουν, ενδέχεται αυτό να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση να λειτουργούν έως τις 22.00 και με την τήρηση αυστηρών μέτρων και όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Θα τηρούνται αποστάσεις, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό και το ποτό και σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Στο τραπέζι βέβαια υπάρχει και το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση αν δεν υποχωρήσει το επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης “δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση την περίοδο των Χριστουγέννων”.
Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο
Για τα σχολεία, η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα. Προσεκτική εμφανίστηκε ωστόσο η υπουργός Παιδείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. «Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως που σημείωσε πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων».
Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα για τις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με πολλές επιχειρήσεις να “ενεργοποιούν” και το click away. Δηλ. να παραγγέλνουν οι πελάτες τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, να ετοιμάζεται η παραγγελία του και απλώς να πηγαίνει στο κατάστημα για να την πάρει. Στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά αυτές τις ημέρες, καθώς διακυβεύονται σημαντικοί τζίροι τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι πριν από την οποιαδήποτε άρση του σημερινού lockdown, θα έχει διαμορφωθεί κι ένας οδικός χάρτης για το πώς θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο.
Πηγή: madata.gr