Πως να βάλεις όρια στο παιδί σου
Life
14/05/2022 | 16:16

Τα όρια είναι το παν. Και τα όρια “διδάσκονται” στη μικρή ηλικία. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, είναι όμως ένα από τα ισχυρότερα όπλα με τα οποία θα έχετε εξασφαλίσει στο παιδί σας μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή. Πώς όμως μπορείς να βάλεις στο παιδί σου όρια που να τα δεχτεί και να καταλάβει χωρίς να νιώθει ότι το τιμωρείς; Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί…

Τα παιδιά γεννιούνται με μικρή δυνατότητα κατανόησης του κόσμου που βρίσκεται γύρω τους. Είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πεινάνε, πότε είναι κουρασμένα ή φοβισμένα, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κρατηθούν ασφαλή, να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Τα όρια είναι σημαντικό μέρος αυτής της μαθησιακής διαδικασίας.

Ο καθορισμός των ορίων παρέχει στα παιδιά:
-ασφάλεια
-κάνει τον κόσμο τους να φαίνεται πιο οργανωμένος και προβλέψιμος
-τους προσφέρει το αίσθημα ελέγχου
-την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις
-τα βοηθά να ενσταλάξουν υγιεινές συνήθειες
-τα μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουν τους άλλους
-και τι να περιμένουν από τους άλλους

Οι κοινωνικές δεξιότητες που αντλούνται από τα όρια είναι πολύτιμες, τόσο στο σχολείο και τις σχέσεις με δασκάλους και συμμαθητές, όσο και στην εργασία και στο κοινωνικό περιβάλλον στην ενήλικη ζωή.
Όταν οι γονείς θέτουν όρια, δεν δείχνουν στα παιδιά τους τι να κάνουν και τι να πουν αλλά τα βοηθούν να αντιμετωπίσουν τις παρορμήσεις και τις αγωνίες τους. Τα όρια εσωτερικεύονται και τα κάνουν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή.

Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι για να υποδείξουν οι γονείς τα όρια ώστε να γίνουν κατανοητά και να μην φανούν σαν τιμωρία ή αποδοκιμασία;

Συμβουλές…
-Εξηγήστε με επιχειρήματα τη σύνδεση συμπεριφοράς – συνεπειών. Κάθε πράξη ή συμπεριφορά του παιδιού έχει συνέπειες, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

-Ο καθορισμός ορίων χρειάζεται να συνοδεύεται από συνεχή επιβεβαίωση της γονεϊκής αγάπης.

-Δείξτε σεβασμό στο παιδί και μιλήστε του με ηρεμία, όχι με φωνές και επικρίσεις.

-Γίνετε εσείς το θετικό πρότυπο και δείξτε του ότι στην καθημερινότητά σας τηρείτε τα όρια. Αυτή η σύνδεση θεωρίας – πράξεων είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης!

-Δώστε του εναλλακτικές. Του προσφέρετε δυο – τρεις τρόπους αντίδρασης και το παιδί επιλέγει τον πιο κατάλληλο για εκείνο. Για κάθε ακατάλληλη συμπεριφορά υπάρχουν σίγουρα δυο – τρεις κατάλληλες!

-Να είστε συνεπείς στα όρια που θέτετε. Αν αλλάζετε συχνά αποφάσεις, αυτό θα μπερδέψει το παιδί.

-Οι γονείς χρειάζεται να ακολουθούν κοινή πορεία και να υποστηρίζουν τις ίδιες αντιλήψεις και τρόπους συμπεριφοράς.

-Σιγουρευτείτε, μέσα από ερωτήσεις, ότι το παιδί έχει καταλάβει αυτά που εννοείτε και δεν υπάρχει σύγχυση.

-Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τηρεί τα όρια που του θέτετε και σταδιακά δείξτε του περισσότερη εμπιστοσύνη.

Συνήθως, χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να μάθουν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να ακολουθούν τους κανόνες. Θα χρειαστεί να έχετε πάνω από όλα υπομονή ώστε να τους επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά. Εάν, όμως, τους ορίσετε με θετικό τρόπο, τελικά το παιδί θα τα καταφέρει και θα αντεπεξέλθει στις προσδοκίες σας.

Πηγή: tlife.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer