Πώς αντιδρά το παιδί μας όταν χάνει; 4 tips για να μάθουμε στα παιδιά μας τον υγιή ανταγωνισμό
Γυναίκα
07/05/2018 | 18:40

Αλήθεια το δικό σας παιδί πώς αντιδρά όταν κερδίζει ή όταν χάνει; Νομίζω ότι λίγο ή πολύ όλοι οι γονείς έχουμε ζήσει στιγμές επιτυχίας και αποτυχίας των παιδιών μας. Και η ιστορία του καθενός από εμάς είναι διαφορετική, αφού κάθε παιδί διαχειρίζεται τις δυο αυτές καταστάσεις διαφορετικά.

Ο Ερμής από μικρός παίζει τένις και ποδόσφαιρο. Τα δυο αυτά αθλήματα του έμαθαν τι σημαίνει ανταγωνισμός, όμως του το έμαθαν με έναν όμορφο τρόπο, δουλεύουμε πολύ και έχουμε έναν στόχο, τη νίκη. Αν δεν τον πετύχουμε προσπαθούμε ξανά. Έτσι ο Ερμής από μικρός ενώ χαιρόταν πολύ με τη νίκη , έμαθε ότι μια ήττα δεν είναι καταστροφική.

Η εμπειρία μου στα γήπεδα και στο σχολείο με τα παιδιά αλλά και οι συζητήσεις μου με γονείς μου επιβεβαίωσαν ότι ο ανταγωνισμός σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει θετικά αφού τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τη νίκη και την ήττα, τα βοηθά να γνωρίσουν τα όρια τους, βάζουν στόχους και προσπαθούν περισσότερο. Έχει όμως και αρνητικές προεκτάσεις αφού υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν την ήττα και κάθε φορά που χάνουν στεναχωριούνται πολύ, εγκαταλείπουν την προσπάθεια και δεν πιστεύουν στον εαυτό τους.

Εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δουν τα πράγματα αλλιώς. Αν χάσουν ένα παιχνίδι ή αν πάρουν χαμηλό βαθμό σε ένα μάθημα δεν αποτυγχάνουν στη ζωή τους. Μεγαλύτερη σημασία από το αποτέλεσμα έχει η προσπάθεια.

4 tips για μάθουμε στα παιδιά μας τον υγιή ανταγωνισμό:

  1. Μην συγκρίνετε τα παιδιά, πείτε “μπράβο, έκανες πολύ καλή προσπάθεια” αντί “μπράβο είσαι ο καλύτερος”.
  2. Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να είστε δίπλα τους και να τους επιτρέπετε να μοιράζονται μαζί σας τα συναισθήματα τους.
  3. Δώστε έμφαση στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, μάθετέ τους ότι  η ήττα δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, μπορούν να προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη φορά.
  4. Θυμίστε τους ότι η ευχαρίστηση του παιχνιδιού είναι πιο σημαντική από το ποιος θα νικήσει. ( Εγώ μετά από κάθε αγώνα του Ερμή, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα τον ρωτάω «πέρασες καλά;»).

Πηγή: anastasiasworld.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia