Του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά
Ποινή κάθειρξης 8 ετών, αλλά με αναστολή στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη
Πολιτική
28/07/2017 | 14:20

Σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης, ενώ μαζί του καταδικάστηκε και το πρώην στέλεχος στης Siemens Ηλίας Γεωργίου. Στον τελευταίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Και οι δύο αφέθησαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο, ενώ και στους δύο κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: «Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η απόφασή μας».

Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση (8002/97) με τον ΟΤΕ. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και κάνει λόγο για προεκλογική χορηγία από τη Siemens.

Για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος καταδικάστηκε ο Ηλίας Γεωργίου, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργηματικές πράξεις σε συνδυασμό με τις βαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) είναι ομόφωνη και για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους και συγκεκριμένα:

Για τον πρώην συνεργάτη του υπουργού Α. Μαντά, ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση. Κρίθηκε ένοχος για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος του Τάσου Μαντέλη. Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητική δωροδοκία.

Η Αντωνία Μάρκου κρίθηκε αθώα για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλείψει δόλου, ενώ αθώος κρίθηκε και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, ελλείψει δόλου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου λόγω ηθικής βλάβης και επιδίκασε 50.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Το δικαστήριο απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει ήδη κατασχεθεί.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Τ. Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ), που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η εν λόγω δέσμευση είναι αντισυνταγματική, αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer