Ποια ήταν η Έντιθ Κάβελ που τιμά σήμερα Τρίτη η Google με Doodle;
Κοινωνία
04/12/2018 | 16:29

Θα αναρωτιέστε και δικαίως πολλοί «μα ποια είναι αυτή η Έντιθ Κάβελ που τιμά σήμερα η Google;». Μπορεί να μη μας μας κάτι το όνομά της, λέει όμως πάρα πολλά στους εκατοντάδες Βρετανούς και Γάλλους στρατιώτες που βοήθησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για την Βρετανίδα νοσοκόμα που διακινδύνευσε τη ζωή της για να τους βοηθήσει να διαφύγουν από το κατεχόμενο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα 4 Δεκεμβρίου στο Σουάντερντον, ένα χωριό κοντά στο Νόριτς της Βρετανίας.

Η αγάπη της και η φροντίδα για τον ηλικιωμένο πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθένειας την ενέπνευσε να γίνει νοσοκόμα στην ηλικία των 30 ετών και ξεκίνησε την εκπαίδευσή της υπό την επίβλεψη της Εύα Λουκς, φίλη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, (πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής) στο βασιλικό νοσοκομείο του Λονδίνου στο Γουάιτσαπελ.

Εργάστηκε στην συνέχεια στα νοσοκομεία του Σόουρντιτς, του Κινγκς Κρος και του Μάντσεστερ πριν προσκληθεί στις Βρυξέλλες για να διευθύνει ένα νέο εκπαιδευτικό νοσοκομείο για νοσηλευτές.

Πρωτοπόρος πλέον της σύγχρονης νοσηλευτικής στο Βέλγιο, η Έντιθ Κάβελ εκδίδει το ιατρικό περιοδικό l’infirmière το 1910. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήταν με την οικογένεια της στη Βρετανία, όμως η Έντιθ Κάβελ επιστρέφει αμέσως στις Βρυξέλλες, όπου θα φροντίσει για όλα τα θύματα του πολέμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, εχθρούς και συμμάχους.«Δεν μπορώ να σταματήσω ενώ υπάρχουν ζωές που πρέπει να σωθούν», είχε δηλώσει τότε η Έντιθ Κάβελ.

Παράλληλα με τη δουλειά της ως νοσοκόμα, η Έντιθ Κάβελ άρχισε να ασχολείται με μια αντιστασιακή ομάδα που προσέφερε καταφύγιο σε Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες με σκοπό να τους φυγαδεύσει από το κατεχόμενο Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 1915, αφού είχε βοηθήσει περίπου 200 στρατιώτες, η Έντιθ Κάβελ συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας.

Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων της ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου και παρά το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που απαιτούσε να της δοθεί χάρη, η Έντιθ Κάβελ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1915. Το 1917, το Εθνικό Ταμείο Νοσηλευτών ξεκίνησε προς τιμήν της τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθήσει εκείνους που «φρόντιζαν για την υγεία των άλλων σε βάρος της δικής τους». Το ταμείο μετονομάστηκε αργότερα σε Ταμείο Νοσηλευτών Κάβελ.

Πηγή: thecaller.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ