Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μαραβέγια στον κήπο του Νάπιερ -Ποιοι έδωσαν το παρών [εικόνες]
Βιβλίο
18/08/2022 | 01:37

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Το βιβλίο του καθηγητή συντοπίτη μας Ναπολέοντα Μαραβέγια και Στέργιου Μπαμπανάση με τίτλο “Η Ελλάδα στην Μεσόγειο 1821 – 2021” παρουσιάστηκε στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου.
Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο κ. Μαραβέγιας μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου και εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς του συντελεστές που κατέστησαν εφικτή την έκδοση του παρόντος βιβλίου.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εξαιρετική δουλειά των συντελεστών στο να συγκέρασουν τα κείμενα του επιστημονικού συνεδρίου που αποτέλεσε την πηγή και το έναυσμα για την δημιουργία του νέου βιβλίου.

Χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου απηύθυνε η αντιδήμαρχος Λειβαθούς Κρυσταλία Μιχαλάτου η οποία εξέφρασε χαρά και περηφάνια για το έργο και την πορεία του κ. Μαραβέγια.

 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών με πρώτη την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Ρόδη Κράτσα.
Η κα Κράτσα μίλησε για την σπουδαιότητα της Μεσογείου ως λίκνο της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο χώρο της οποίας πραγματοποιήθηκαν ιστορικής σημασίας γεγονότα όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας, του Ακτίου και της Ναυπάκτου, οι οποίες είχαν τεράστιες συνέπειες στην διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής.
Μίλησε για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μια διευθέτηση των εντάσεων και των εχθροπραξιών στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν στον επιθυμητό βαθμό. Τέλος, μίλησε για πρωτοβουλίες που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την δημιουργία διμερών σχέσεων όπως αυτή με την Κύπρο, η οποία ενδυναμώνεται διαρκώς και την Αίγυπτο.

Ακολούθησε η ομιλία του γνωστού καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Μεταξά. Εξήρε το περιεχόμενο του βιβλίου καθότι είναι αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών και προσεγγίσεων από ανθρώπους εξειδικευμένους στο αντικείμενο που πραγματεύθηκαν. Αναφέρθηκε σε ζητήματα που τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν έχουν χωρίσει τους λαούς της Μεσογείου, όπως τα θρησκευτικά, τα ενεργειακά και θεματα γεωστρατηγικής πολιτικής. Συνεχίζοντας ο κ. Μεταξάς πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση μερικών ενοτήτων του βιβλίου.

 

Στη συνέχεια ο κ. Ζαφείρης Τζανάτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει την σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Έφερε ως παράδειγμα την Ιρλανδία η οποία ενώ είχε το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με την Ελλάδα την δεκαετία του 1970, πλέον το κατά κεφαλήν της εισόδημα είναι αντίστοιχο με αυτό μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών του βορρά.


Τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα μόνο από την Βουλγαρία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
Χαρακτήρισε την οικονομική κρίση της Ελλάδας απόρροια της θεσμικής της αποτυχίας.

Τέλος ο καθηγητής κ. Κίμων Χατζημπίρος παρουσίασε τα οικολογικά χαρακτηριστικά της Μεσογείου. Την χαρακτήρισε θάλασσα για τουρισμό και όχι για ψαράδες λόγω της παραγωγικής της φτώχειας. Αναφέρθηκε στα ενεργειακά χαρακτηριστικά της Μεσογείου. Τόνισε πως είναι ένας τόπος παντελώς ακατάλληλος για ρυπογόνες δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πετρελαίου. Μίλησε για το πλούσιο δυναμικό της Μεσογείου σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, κάνοντας αναφορά σε κείμενο του καθηγητή συντοπίτη μας Νικόλαου Φαραντούρη στο ανωτέρω βιβλίο σχετικά με την ενέργεια.

Μετά το πέρας των ομιλιών η εκδήλωση ολοκληρώθηκε και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν αντίτυπα του βιβλίου.

 

Το φωτορεπορτάζ  για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ