Νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, δίνει ο προϋπολογισμός2021 που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Χαρακτηριστικά, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης, παρουσίασε τα ακόλουθα, μετά από συνεργασία με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.
Τα πλέον χαρακτηριστικά:
Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, με τα νέα δεδομένα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και ενσωμάτωση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Εγχειρίδιο για Επιχειρήσεις και Εργαζομένους) (Π/Υ 24.800,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΚΑΠ/ΠΙΝ)
Δράσεις Επιχειρηματικότητας – Εκπαίδευση – Τεχνική Υποστήριξη Επιχειρήσεων (Π/Υ: 50.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΚΑΠ/ΠΙΝ) και Δράσεις Καινοτομίας (Π/Υ: 20.469,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΚΑΠ/ΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ):
Πρόκειται για αποθεματικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτων ή απρόβλεπτων αναγκών, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που επιβάλλουν επείγουσες καταστάσεις.
Εκπόνηση Μελέτης για την δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π/Υ: 20.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΚΑΠ/ΠΙΝ):
Μια συλλογική προσπάθεια που διαχειρίζεται το καλό όνομα και το περιβάλλον μιας περιοχής με προδιαγραφές και στόχους.
Δημιουργία πλαισίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην ΠΙΝ (Π/Υ: 20.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΚΑΠ/ΠΙΝ):
Στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση και η εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις Επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ώστε να τις βοηθήσει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, βιώσιμες, καινοτόμες, και παράλληλα με κοινωνική συνείδηση και συμπεριφορά.
Δημιουργία Θερμοκοιτίδων Επιχειρηματικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π/Υ 1.500.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Προβλέπεται η ίδρυση θερμοκοιτίδων σχεδιασμένων να επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα εκκολαπτόμενων και νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων.
Ανάπτυξη Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (Π/Υ 1.500.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Στον όρο «Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» (ΠΔΒ) ή «Κλάδοι Πολιτισμού και Δημιουργικότητας» (ΚΠΔ) περιλαμβάνονται, συνήθως, όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών υψηλού αισθητικού ή συμβολικού χαρακτήρα, που εμπνέονται από την πολιτισμική κληρονομιά.
Δημιουργία Workshops/Εργαστηρίων Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τα Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα (Π/Υ 100.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Η δράση αναφέρεται στην διοργάνωση περιοδικών και θεματικών εργαστηρίων επιχειρηματικότητας, μέσω των οποίων νέοι επιχειρηματίες και απόφοιτοι σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για το επιχειρηματικό οικοσύστημα για την υλοποίηση της ιδέας τους και θα υποστηριχθούν από μέντορες και εμπειρογνώμονες.
Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π/Υ 450.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Δημιουργία πλαισίου για στοχευμένες δράσεις, βιωσιμότητα και αναγνωρισιμότητα του τουριστικού προορισμού.
Βραβεία Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Π/Υ 60.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του υγιούς, καινοτόμου και εμπνευσμένου επιχειρηματικού γίγνεσθαι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η ενθάρρυνση για ανάπτυξη του ποιοτικού επιχειρείν.
Δημιουργία Πλατφόρμας για την λειτουργία e-shop επιχειρήσεων της ΠΙΝ για την αντιμετώπιση του lockdown (Π/Υ 500.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας για την εφαρμογή ηλεκτρονικού εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, προκειμένου να μπορούν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές, να μένουν εμπορικά ενεργές ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών.
Δημιουργία Πολυχώρου Επιχειρηματικότητας/Τεχνόπολη στην ΠΕ Κέρκυρας (Π/Υ 12.000.000,00 ευρώ – Πηγή Χρηματοδότησης: ΠΔΕ – ΕΣΠΑ):
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, για το οποίο απαιτείται διοικητική και τεχνική ωρίμανση. Το έργο αναμένεται να προσδώσει σύγχρονο χαρακτήρα και προοπτική, στην εμπορική και επιχειρηματική προοπτική της Κέρκυρας. Η δημιουργία του Πολυχώρου Επιχειρηματικότητας, στα πρότυπα της Τεχνόπολης «Γκάζι», προτείνεται να δημιουργηθεί σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική εγκατάσταση και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές διαβουλεύσεις.
Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου τόνισε ότι “θα υπάρξουν συμπληρωματικές δράσεις εξωστρέφειας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης”.