Πετυχημένη η 1η Ημερίδα Ποίησης με θέμα «Επτανησιακή Σχολή» από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία
Πολιτισμός
18/04/2019 | 16:21

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Ποίησης  με θέμα «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ» που συνδιοργάνωσαν η Επτανησιακή Συνομοσπονδία και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, με τη συμμετοχή και του συλλόγου «Φαιάκων Ένωση – Ιόνιος Πολιτισμός, Γράμματα και Τέχνες»,στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στις 14 Απριλίου 2019.

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο λογοτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στα Επτάνησα, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως το τέλος του 19ου αιώνα και ανέδειξε τους μεγάλους Επτανήσιους ποιητές, οι οποίοι εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Γαλλικής Επανάστασης, αργότερα του Ρομαντισμού και τέλος από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το Ριζοσπαστικό Επτανησιακό Κίνημα, δημιούργησαν επιφανή λογοτεχνική Σχολή και αξιοποίησαν τα ιδανικά της Πατρίδας και της Ελευθερίας , πλουτίζοντας τα με τη μαγεία της δημοτικής γλώσσας, όπως μνημονεύει ο Διονύσιος Σολωμός: «Μήγαρις έχω  άλλο στο νου μου πάρεξ Ελευθερία και γλώσσα;»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: εκπρόσωποι από τον χώρο  των Γραμμάτων και των Τεχνών,Πολιτικοί, Λογοτέχνες, Πολιτιστικοί Φορείς,εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα πολυάριθμο ακροατήριο.

Την εκδήλωση άνοιξαν: εκ μέρους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Πρόεδρος Κώστας Καρούσος και ο Αντιπρόεδρος Παύλος Ναθαναήλ, εκ μέρους της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας η Πρόεδρος Βασιλική Σαμίου – Φλωροπούλου και εκ μέρους της «Φαιάκων ‘Ένωση» η Πρόεδρος Έφη Μαχιμάρη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες:

«Ιστορική και Κοινωνική βάση της Επτανησιακής Σχολής»  από τον Νίκια Λούντζη,  Νομικό και Συγγραφέα.

«Επτανήσιοι Ιστορικοί Λογοτέχνες:Ανδρέας Μουστοξίδης–Σπύρος Ζαμπέλιος–Αριστοτέλης Βαλαωρίτης- Παύλος Καλλιγάς» από την Καίτη Αρώνη-Τσίχλη,  Ομ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ιταλόγλωσσα ποιήματα της Επτανησιακής Σχολής» από τον Γεράσιμο Ζώρα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι τρεις Μεγάλοι της Επτανησιακής Σχολής:Διονύσιος Σολωμός-Ανδρέας Κάλβος-Άγγελος Σικελιανός»  από τον Αναστάσιο Ντάνο, Πανεπιστημιακό και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

«Μικρό οδοιπορικό στο ποιητικό έργο του Ανδρέα Λασκαράτου,Γεράσιμου Μαρκορά&Λορέντζου Μαβίλη» από τον Σωκράτη Μελισσαράτο ,Συγγραφέα, Ποιητή και μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αποσπάσματα από τα ποιητικά έργα των: Διονυσίου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου, Ιούλιου Τυπάλδου, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Άγγελου Σικελιανού, Λορέντζου Μαβίλη, Γεωργίου Τερτσέτη, Ιάκωβου Πολυλά, Αντωνίου Μάτεσις, Σπυρίδωνα Μελισσινού, Ανδρέα Μαρτζώκη, Γεράσιμου Μαρκορά, Ανδρέα Λασκαράτου απήγγειλαν οι  Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και οιΚατερίνα Ντούγκα –Κοτοπούλου και Σπύρος Αυλωνίτης, μέλη της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών για την πρόταση συνδιοργάνωσης της, τόσο σημαντικής για τα Επτάνησα, εκδήλωσης, και για τη φιλοξενία της στον ιστορικό, αυτό, χώρο,τον οποίο έχουν τιμήσει σημαντικοί εκπρόσωποι της Επτανησιακής Σχολής.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΜΙΟΥ – ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ                           ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ – ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer