Περιφερειακή Αρχή: «Ενίσχυση αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης διακυβέρνησης»
Πολιτική
21/02/2021 | 15:41

Η υποστήριξη στο πλειοψηφικό σύστημα, αλλά και η δυνατότητα συνεργασιών, που ήδη προωθεί η κυβέρνηση με το ν/σ για το εκλογικό σύστημα, αποτελεί τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, έτσι όπως εκφράστηκε από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη μέσω του e:Presence.gov.gr, το βράδυ του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου 2021.

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, μετά το θέμα το οποίο έφερε στο συμβούλιο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση για τα Ιόνια» με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μπαλού, και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρει τα εξής:

  • «Η Περιφερειακή Αρχή πιστεύει σε μία τοπική αυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί, να επιτελεί το έργο το οποίο της εμπιστεύονται οι πολίτες, ικανή ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης διακυβέρνησης μέσα σ’ ένα ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο και με συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα.
  • Η κυβερνησιμότητα καθίσταται έτσι ένα κομβικό ζητούμενο απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις των Ο.Τ.Α. Αναγνωρίζει ότι στο πλαίσιο αυτό κινείται το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης με πλειοψηφικό σύστημα για την κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α. Παρά ταύτα ζητεί μία ευρεία διαβούλευση για ν’ αποτυπωθούυν οι ιδιαιτερότητες όπως και οι ευαισθησίες της τοπικής δημοκρατικής συμμετοχής, που άπτονται κυρίως στην ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων, στο καθεστώς και στο τρόπο εκλογής των Προέδρων των Κοινοτήτων, ενώ ζητεί να μην μειωθεί ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων των νησιωτικών Περιφερειών.
  • Υποστηρίζει την ανάδειξη μέσα από το εκλογικό σύστημα της δυνατότητας συνεργασιών τόσο σε προγραμματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διοίκησης των Περιφερειών και των Δήμων.
  • Παράλληλα με την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ζητούμε την επιτάχυνση της θεσμικής μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, όπου θα καταργούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα ενισχύονται με σαφείς αρμοδιότητες τόσο οι Δήμοι, όσο και οι Περιφέρειες, με παράλληλη σημαντική αύξηση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia