Kαλοκαιρινή συνταγή: Παστίτσιο με θαλασσινά
Μαγειρική
07/07/2024 | 17:00

Συστατικά

Για τα μακαρόνια

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • 70 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για τη σάλτσα θαλασσινών

  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. ούζο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κιλό mix θαλασσινών, της αρεσκείας μας
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα μακαρόνια

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 1 λεπτό.
  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, και μεταφέρουμε σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος 30×40 εκ., του οποίου έχουμε λαδώσει τον πάτο.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη γραβιέρα στο σκεύος με τα μακαρόνια, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα θαλασσινών

  • Ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Ρίχνουμε τα θαλασσινά, κλείνουμε με ένα καπάκι, και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Προαιρετικά, αν τα θαλασσινά είναι χοντροκομμένα, τα ψιλοκόβουμε πριν τα ρίξουμε στο γουόκ.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  • Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι όταν λιώσει το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
  • Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ώστε να δημιουργήσουμε μια λεία και κρεμώδη μπεσαμέλ. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, τόσο περισσότερο ανακατεύουμε, προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά -μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες-, προσθέτουμε το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, τα 70 γρ. γραβιέρα, και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να πέσει η θερμοκρασία.

Για το παστίτσιο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στη σάλτσα των θαλασσινών και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι προκειμένου να δέσει η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια στο πυρίμαχο σκεύος, και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του παστίτσιου με τη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
  • Βγάζουμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: akispetretzikis.com

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ