Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, έγινε η παρουσίαση του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου με τον τίτλο “Ευτάκτως Ερριμμένα – Συλλογισμοί απέναντι στην θολούρα των καιρών” του συμπολίτη μας Νίκου Λιναρδάτου. Πρόκειται για επιλογή κειμένων του, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΕΣΤΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ. Αρκετά δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Εμίλησαν η βουλευτής και τέως υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και ο διακεκριμένος κοινωνικός και πολιτικός αναλυτής (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) Πάσχος Μανδραβέλης. Συντονιστής ο δημοσιογράφος και εκδότης του βιβλίου Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Σε σύντομη προσφώνησή του ο Νίκος Λιναρδάτος προσδιόρισε τον χώρο, μέσα στον οποίον κινούνται τα κείμενα του βιβλίου του. Είναι ο χώρος του φιλελευθερισμού. Όχι ως ιδεολογίας, αλλά ως αντιλήψεως της ζωής και του κόσμου. Ως δυνατότητας κάθε ανθρώπου, κάθε ατόμου και σχεδιάσει και να ζήσει τη ζωή του ελεύθερα, με επιδίωξη την ευτυχία του˙ όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται και όπως την κυνηγάει.
Ο κ. Γιαννιτσης ετόνισε τα θετικά στοιχεία των κειμένων του βιβλίου: Ύφος γραφής, ευρύτερη και ευέλικτη θεώρηση, συνείδηση της ιστορίας, πολιτικές τοποθετήσεις, χιούμορ, αποφυγή ακροτήτων. Εξέφρασε την αντίθεσή του προς επικριτικό για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κείμενο. Ο Λιναρδάτος διευκρίνισε πως οι επικρίσεις είναι η άλλη πλευρά στις τοποθετήσεις του κ. Σημίτη στο βιβλίο του “Υπάρχει κρίση;” Προς αποκατάσταση της ισορροπίας. Του ιδίου η συνολική κρίση για τον πρώην πρωθυπουργό είναι “χλιαρά θετική”.
O κ. Μανδραβέλης με την επιλογή και ανάγνωση πολλών αποσπασμάτων από το περιεχόμενο του βιβλίου, επεχείρησε επιτυχώς να χαρακτηρίσει τις αρχές και τους κανόνες που αποτελούν τη βάση των συλλογισμών του συγγραφέα.
Tέλος, η κυρία Μπακογιάννη, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική φιλική σχέση της με τον Νίκο Λιναρδάτο, παρατήρησε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική αφορμή να μελετήσουμε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Να αναλογιστούμε τα σωστά και τα λάθη που πράξαμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, και να προβληματιστούμε για το μέλλον». Ετόνισε ότι στο βιβλίο ο φιλελευθερισμός αντιμετωπίζεται ως μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς και όχι απλά ως ιδεολογικό όραμα. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του συγγραφέα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Παύλο Μπακογιάννη. Με τον τελευταίον συνέγραψαν από κοινού στο πρόγραμμα της Ν.Δ. τα περί ελεύθερης λειτουργίας μη κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Τελικώς, είπε, το νομοσχέδιο που έμελλε να αλλάξει το χάρτη των μέσων επικοινωνίας στη χώρα κατέθεσε ο ίδιος ο Νίκος Λιναρδάτος ως υφυπουργός Τύπου το 1989.
Video με τις πλήρεις ομιλίες στο
https://www.youtube.com/watch?v=0Su6cZEr1A4&sns=em
Νικ. Λ. Γ. Λιναρδάτος