Πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Νοτρ Νταμ, οι οκτώ καμπάνες του βορινού κωδωνοστασίου του καθεδρικού ναού ήχησαν ξανά, σηματοδοτώντας μια συμβολική στιγμή στην πορεία αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.
Συμβολική στιγμή για την ιστορία της Νοτρ Νταμ
Το πρωί της 15ης Απριλίου 2019, η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Νοτρ Νταμ, συμπεριλαμβανομένου του βορινού κωδωνοστασίου. Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, οι καμπάνες, η μία μετά την άλλη, ήχησαν αρμονικά, ένα γεγονός που περιγράφηκε ως ιστορικό και βαθιά συμβολικό από τους παριστάμενους.
Ο Φιλίπ Ζοστ, επικεφαλής του δημόσιου ιδρύματος που επιφορτίστηκε με την αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ, δήλωσε ότι αυτή η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι καμπάνες ήχησαν μαζί μετά την πυρκαγιά του 2019. «Είναι σημαντικό…συμβολικό! Ολες οι καμπάνες μαζί, είναι η πρώτη φορά» είπε ο Ζοστ, αναφερόμενος στην αποκατάσταση του ναού που προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
The bells of Notre Dame in Paris rang out together on Friday for the first time since a 2019 fire that devastated the historic cathedral, AFP reporters said.https://t.co/P7BQwDtrLZ pic.twitter.com/zvjTbnlvsP
— AFP News Agency (@AFP) November 8, 2024
Αποκατάσταση και συντήρηση των καμπανών
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, οι φλόγες έφτασαν μέχρι το βορινό κωδωνοστάσιο του ναού, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Οι καμπάνες, όμως, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με προσοχή για αποκατάσταση. Καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με μεγάλη φροντίδα στην αρχική τους θέση. Από τη μεγαλύτερη καμπάνα, την «Γκαμπριέλ» που ζυγίζει πάνω από τέσσερις τόνους, μέχρι τη μικρότερη, την «Ζαν-Μαρί» των 800 κιλών, οι καμπάνες φέρουν ονόματα προσωπικοτήτων που συνδέονται με την ιστορία του καθεδρικού ναού.
Η ανάσταση του Παρισιού: Επανέναρξη λειτουργίας στις 7 Δεκεμβρίου
Μετά από μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης, η Νοτρ Νταμ αναμένεται να επαναλειτουργήσει και πάλι για το κοινό στις 7 Δεκεμβρίου 2024. Η επιστροφή των καμπανών στην κανονικότητα αποτελεί μια από τις τελευταίες και πιο χαρακτηριστικές στιγμές της αποκατάστασης του καθεδρικού ναού, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: topontiki.gr