Θα έχει ραντεβού με τους τραπεζίτες
Παρέμβαση Μητσοτάκη για τις χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία
23/10/2019 | 13:04

Στο Μαξίμου θα βρεθούν την Πέμπτη οι επικεφαλής των τραπεζών, ύστερα από το κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να συζητήσουν τo θέμα των χρεώσεων των τραπεζών.

Το ζήτημα των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους τραπεζίτες να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Στην σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προανήγγειλε χτες σε τραπεζικό forum ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

Πρωτοβουλίες για τις προμήθειες-φωτιά που «κρατάνε» οι τράπεζες για μία σειρά συναλλαγών, ανεξαρτήτως εάν αυτές πραγματοποιούνται στα γκισέ ή μέσω Διαδικτύου, προανήγγειλε χθες η κυβέρνηση.

«Οταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το διοικητικό κόστος των τραπεζών πέφτει. Επομένως, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις», διεμήνυσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αποκαλύπτοντας πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.

«Τα ιδρύματα λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού», σπεύδουν να απαντήσουν υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί πως οποιαδήποτε παρέμβαση δεν μπορεί να σταθεί. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που υποχρεώθηκαν οι τράπεζες να άρουν μία χρέωση, έπειτα από πολιτική παρέμβαση, ήταν επί υπουργίας Φώλια και αφορούσε στην προμήθεια επί χαμηλού υπολοίπου.

«Υπάρχει η αίσθηση στον κόσμο ότι συνεννοηθήκατε για τις προμήθειες στις κάρτες», τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας… ενεά τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στο 11ο Risk Management & Compliance φόρουμ. Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ψηφιακό δίκτυο, για το οποίο έχουν γίνει επενδύσεις, πρέπει να χρεώνεται.

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, που υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν έσοδα από τις παραδοσιακές συναλλαγές. Αξίζει να επισημανθεί πως, όπως προέκυπτε από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στις 19/10, ο… τιμοκατάλογος των τραπεζικών υπηρεσιών διευρύνεται συνεχώς, προβλέποντας υψηλές προμήθειες για πολλές από τις εργασίες που πραγματοποιούνται τόσο στα γκισέ όσο και μέσω Ιnternet/phone banking.

Στις κάρτες, για παράδειγμα, οι μεν χρεωστικές επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για την επανέκδοση κατόπιν απώλειας (στα έξι ευρώ, εκτός της Alpha Bank, που χρεώνει πέντε ευρώ) ή την επανέκδοση PIN και οι δε πιστωτικές έχουν συνδρομή, που κυμαίνεται από τα 29 ευρώ (Τράπεζα Πειραιώς) έως και τα 33 ευρώ (ΕΤΕ).

«Ο πατέρας μου, συνταξιούχος του ΟΓΑ, με σύνταξη 470 ευρώ μικτά (420 σύνταξη + επίδομα συζύγου 50 ευρώ), καλείται να εξοφλήσει στην τράπεζα: ΕΝΦΙΑ 2,80 ευρώ, δόση φόρου εισοδήματος 2,80 ευρώ, ΔΕΗ 2,80 ευρώ, ΔΕΥΑ 2,80 ευρώ, ΕΦΚΑ συζύγου 2,90 ευρώ, ήτοι σύνολο 14 ευρώ. Το ποσό, δε, ανεβαίνει σε περιόδους όπου αυξάνονται οι υποχρεώσεις», εξηγεί στον «Ε.Τ.» και στην Αγγελική Βελεσιώτη ο δικηγόρος κ. Ν.Γ. Και συνεχίζει: «Συχνά στην επαρχία υπάρχει μία τράπεζα, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής ΔΕΚΟ στα ταμεία αυτών. Πολλοί από τους πολίτες, δε, δεν είναι σε θέση να κάνουν τις συναλλαγές μέσω e-banking».

Πηγή: eleutherostypos.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ