Φοβία για εκατομμύρια ανθρώπους
Παρασκευή και 13: Γιατί την θεωρούμε «γρουσούζικη» ημέρα
Κοινωνία
13/11/2020 | 10:45

To ημερολόγιο γράφει σήμερα «Παρασκευή και 13»…

Για πολλούς η σημερινή ημέρα είναι μια… γρουσουζιά σκέτη. Τέτοια ημέρα έχει γεννηθεί παγκοσμίως μια ολόκληρη φοβία σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Κάποιοι δεν θα κάνουν πράγματα, άλλοι θα μείνυν σπίτι, κάποιοι άλλοι σκέφτονται και… ξανασκέφτονται αν πρέπει να προχωρήσουν σήμερα σε μια κίνηση τους ή έστω να πάρουν μια απόφαση. Γιατί όμως φτάσαμε σε μια τέτοια ημέρα…

Ο Μυστικός Δείπνος

Σε κάθε περίπτωση, οι προλήψεις που περιβάλλουν τη σημερινή ημέρα πιστεύεται πως φτάνουν πολλά χρόνια πίσω, μέχρι τον Μυστικό Δείπνο, στον οποίο παρακάθησαν 13 άνθρωποι, ο Ιησούς και οι δώδεκα μαθητές τους, τη νύχτα πριν τη σταύρωσή του.

Παρασκευή και 13 ήταν όμως επίσης τον Οκτώβριο του 1307, όταν ο Βασιλιάς Φίλιππος ο IV της Γαλλίας προχωρούσε στη σύλληψη εκατοντάδων ιπποτών του τάγματος των Ναΐτών. Τους καθολικούς σταυροφόρους τους κυνηγούσαν- υπό την πίεση του Πάπα Κλημέντιου του V- λόγω των καταγγελιών από ένα πρώην μέλος του τάγματος, πως οι νέοι που στρατολογούνταν εξαναγκάζονταν να φτύσουν τον σταυρό, να αρνηθούν τον Χριστό και να εμπλακούν σε ομοφυλοφιλικές επαφές, στις τελετές μύησης.

Μπορεί οι ισχυρισμοί να μην είχαν κάποια τεκμηρίωση αλλά αποτέλεσαν επαρκές πρόσχημα για τον Φίλιππο για να ξεκινήσει δίωξη του πλούσιου τάγματος και να υπαναχωρήσει των οφειλών του στο πρόσωπό τους. Με την κατηγορία ηθικής και οικονομικής διαφθοράς και ειδωλολατρίας- και με συχνές απολογίες που λαμβάνονταν με βασανιστήρια – πολλοί ιππότες εκτελέστηκαν στην πυρά.

Ο Grand Master Jacques de Molay κάηκε μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων και λέγεται πως ξεστόμισε μια κατάρα για εκείνους που τον είχαν κρίνει τόσο λανθασμένα: Ο θεός ξέρει ποιος κάνει λάθος και έχει αμαρτήσει. Κακό θα συμβεί σε εκείνους που μας καταδίκασαν σε θάνατο, είπε. Κι έτσι κάθε Παρασκευή και 13 σήμαινε στο εξής κακοτυχία, καθώς η κατάρα του De Molay περνούσε από αιώνα σε αιώνα.

Μέχρι τη Νορβηγία

Ο θρύλος συνδέει την κακότυχη Παρασκευή και 13 και με τη Νορβηγία. Σύμφωνα με το μύθο, που επικαλείται το dogma.gr, στη Valhalla ο θεός Odin είχε οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν 11 θεών, των πιο στενών του φίλων από το νορβηγικό πάνθεον. Όμως ο κακός και άτακτος θεός Loki, οργισμένος που δεν τον είχαν προσκαλέσει, αποφάσισε να εμφανιστεί απρόσκλητος, ως ο 13ος καλεσμένος.

Ο Loki ξεγέλασε τον τυφλό θεό του χειμώνα Höðr, ο οποίος σκότωσε τον αδελφό του Badler, τον αγαπημένο θεό του καλοκαιριού και γιο του θεού Odin.

Έτσι, ο αριθμός δεκατρία χαρακτηρίστηκε ως άτυχος , λόγω της δυσοίωνης περιόδου πένθους μετά την απώλεια των ισχυρών θεών από τον ανεπιθύμητο 13ο επισκέπτη.

«Αρνητική» ημέρα η Παρασκευή

Για κάποιο λόγο, ο αριθμός «12» εμφανίζεται σε πολλούς πολιτισμούς ως ένας «πλήρης» αριθμός: Ένα έτος έχει 12 μήνες, στην αστρολογία ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, στα γνωστά ως ζώδια, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο Odin στην νορβηγική μυθολογία είχε 12 γιους, 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλοί και 12 ήταν οι φυλές του Ισραήλ.

Η Παρασκευή από μόνη της θεωρείται αρνητική ημέρα καθώς η Εύα πρόσφερε το μήλο στον Αδάμ, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη πλημμύρα από την οποία σώθηκε μονάχα ο Νώε και η οικογένειά του.

Οι προκαταλήψεις και οι φόβοι γνωστοί: Στην Αμερική οι περισσότεροι ουρανοξύστες και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν δέκατο τρίτο όροφο. Με εξαίρεση, ωστόσο, το Empire State Building και το Waldorf-Astoria Hotel στη Νέα Υόρκη που διαθέτουν 13ο όροφο.

Επιχείρηση απομυθοποίηση

Ωστόσο, μια αμερικανική ομάδα προσπάθησε να απομυθοποιήσει αυτά τα πιστεύω που περιβάλλονται γύρω από τον αριθμό 13. Συγκεκριμένα, η «Λέσχη των 13» συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου 1881, αποφασισμένοι να αποδείξουν τη θεωρία τους ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με τον αριθμό.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, η ομάδα συνεδρίαζε κάθε μήνα στις 13 όπου έσπαζαν καθρέφτες, πετούσαν αλάτι και περνούσαν κάτω από σκάλες. Όλα αυτά τα έκαναν καταγράφοντάς τα ενώ σημείωναν τον τρόπο που μπορεί να πέθαιναν τα μέλη της ομάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer