«Καλή Αποκοπή»
Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και οι Κεφαλλονίτες ψάχνουν στους αγρούς για τις αγιοβασιλίτσες!
Κοινωνία
31/12/2021 | 16:00

Της Ελένης Βαλλιανάτου

Παραμονή της πρωτοχρονιάς οι Κεφαλλονίτες έψαχναν στους αγρούς για τις αγιοβασιλίτσες  -(γνωστό πλατύφυλλο και σκληρόφυλλο κρεμμυδοειδές φυτό) όπως  λένε τον περίεργο αυτό βολβό τον γνωστό ως σκυλοκρέμμυδο ή απλώς κρεμμύδα, urginea maritima ή κατσούνα -τον οποίο…κρεμούσαν στα σπίτια τους.

Το φυτό αυτό έχει – όπως πιστεύουν στα νησιά του Ιονίου έχει – αποτρεπτικές ιδιότητες εναντίον του ξινίσματος του κρασιού και της φθοράς των προϊόντων. Γι΄ αυτό κατά το Δωδεκαήμερο, φέρνουν απ΄ τα χωράφια τους στο σπίτι – ή αγοράζουν από παρέες παιδιών – κουτσούνες και τις τοποθετούν πάνω στα βαρέλια με το κρασί και στα δοχεία  με το λάδι. Πίστευαν οι παλιοί  Ότι το σπίτι θα ευημερήσει και θα είναι πάντα γεμάτο και ντυμένο.

Επίσης τις κρεμμύδες του Δωδεκαήμερου, που ο λαός μας τις θεωρεί γούρικες, τις βάζουν στην γωνιά και ρίχνουν κέρματα και εύχονται ο ένας στον άλλο «καλή αποκοπή» τραγουδώντας:

«Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς».

Η τελευταία ευχή του χρόνου που αντάλλασσαν ήταν: «Καλή Αποκοπή» δηλαδή με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό τον χρόνο….!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ