ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Παντελής Αμούργης: Για το έκτακτο Δ.Σ. Σάμης
Πολιτική
13/11/2020 | 20:34

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 13.11.2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες και συμπολίτες,
ο δήμος Σάμης έχει φτάσει πλέον στο απώτατο όριο αντοχής και υπομονής του. Το διακύβευμα είναι περισσότερο έντονο και παρόν παρά ποτέ και δεν είναι άλλο από τη συνέχιση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μελλοντικής πλημμύρας.

Ενώ η εταιρεία που κατασκευάζει το έργο, RESINVEST για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (θυγατρική της ΔΕΗ) στις 23.10.2020 έστειλε μία άκρως συμβιβαστική επιστολή προς τον Δήμο μας, εντούτοις μετά από δύο μόλις μέρες απείλησε με μηνύσεις, αγωγές δυσθεώρητων ποσών και απειλές προσαγωγής δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι δεν υπείχαν καμία ευθύνη για την αυθόρμητη και παρεκκλίνουσα κατά τα άλλα προσέλευση του πλήθους στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου.

Επομένως, η εταιρεία θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει αν ισχύουν τα όσα έγραφε δύο μέρες πριν στείλει το εξώδικο κι αν είναι πρόθυμη να λειάνει με τη μετέπειτα διορθωτική της συμπεριφορά την όποια ευθύνη του αιολικού πάρκου για τις πλημμυρικές καταστροφές στον δήμο Σάμης.
Σαφώς και δεν μπορεί κανείς να παρεμποδίσει ένα πλοίο που έχει όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις από το να εκπληρώσει τον εμπορικό του σκοπό, ούτε και μπορεί κανείς νόμιμα να εμποδίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών που καλώς ή κακώς έχουν πάρει ήδη τις απαραίτητες εγκρίσεις για τις ενέργειες που προσωρινά αποτράπηκαν στο λιμάνι.

Άλλωστε, ο κ. Κουγιανός ανέφερε ότι ναι μεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες αλλά χρειάζεται αναθεώρηση/επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών μελετών των εταιρειών αιολικής ενέργειας. Αυτό, όμως, που μπορεί να γίνει είναι η εταιρεία να δεσμευτεί από τις ίδιες τις προτάσεις της και μαζί με την επιτήρηση του δήμου μας να προχωρήσει σε επανορθώσεις και αποκαταστάσεις.

Προτείνεται, δε, η ανάθεση από τον Δήμο πραγματογνωμοσύνης σε ομάδα μηχανικών/τεχνικών συμβούλων, ώστε ο δήμος μας να έχει στα χέρια του ένα επίσημο και εμπεριστατωμένο έγγραφο με τις πραγματικές αιτίες των ενδεχόμενων κινδύνων.

Η χθεσινή πρόταση της δημοτικής αρχής να παραπέμψει την ευθύνη ελέγχου του έργου στην Περιφέρεια ναι μεν αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει και ο ίδιος ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ήδη από τις 4 Οκτωβρίου είχε προτείνει να διορισθεί πραγματογνώμονας και χαιρόμαστε που έστω και αργοπορημένα επικυρώνονται άτυπα οι προτάσεις μας. Και λέμε άτυπα, διότι στα πρακτικά αυτού του συμβουλίου αποσιωπήθηκε εντέχνως η ανωτέρω πρότασή μας και αναφέρθηκε μόνο η κίνηση της κατάθεσης υπομνήματος προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η εταιρεία RESINVEST, όπως και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τις επιστολές τους, – η δεύτερη εστάλη την ίδια μέρα με την άλλη – συνεχίζουν στην ίδια «γραμμή», ότι δηλαδή το έργο μπορεί να μην έχει καμία άμεση συσχέτιση με τον δήμο μας, παρά μόνο ότι περνά από τον οδικό του άξονα κατά τη μεταφορά των υλικών του. Προσθέτουν, δε, ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο στον Ξερακιά δεν βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές. Ασφαλώς και το επιχείρημα αυτό της απόστασης δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε βάσιμο ούτε και ισχυρό. Η κοινωνία αλλά και η νομολογία βρίθει περιπτώσεων υπαιτιότητας ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άμεση επαφή ή κοντινή απόσταση του ζημιούντος από τον ζημιωθέντα. Άρα, αυτό δε σημαίνει κάτι. Η πραγματογνωμοσύνη που από τις 4 Οκτωβρίου ζητάμε θα γνωμοδοτήσει εν τέλει επ’ αυτών των ειδικότερων ζητημάτων. Εξάλλου, και ο κ. Κουγιανός επιβεβαίωσε ότι το εύρος επίδρασης των υδάτινων απορροών καταλαμβάνει Πύλαρο και Σάμη (Καραβόμυλο-Πουλάτα).

Η δεδομένη απάντηση για μελλοντική παραχώρηση γης για νέα αιολικά πάρκα είναι ασφαλώς όχι. Όμως, τώρα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μία κατάσταση που ναι μεν χρειάζεται σοβαρό χειρισμό, γιατί διακυβεύονται περιουσίες, μην τολμήσω να πω ζωές συνδημοτών μας – και το απεύχομαι – αλλά από την άλλη έχουμε μπροστά μας μία νόμιμη διαδικασία και με ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον υποχρέωσης καταβολής υπέρογκων αγώγιμων αξιώσεων, όπως επιβεβαίωσε και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Δρακουλόγκωνας.

Σχετικά, δε, με την εξώδικη όχληση που προτείνεται να σταλεί από τον Δήμο Σάμης, αν και καθυστερημένη, δεν βλάπτει να ακουστεί ακόμα και τώρα η φωνή του. Ακόμα και στην περίπτωση της μη εξομάλυνσης της κατάστασης με την εταιρεία, ο Δήμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος νομικά να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί.

Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να δράσουμε προς το συμφέρον της. Κατά συνέπεια, λέμε ΟΧΙ σε νέες συμβάσεις με αιολικά πάρκα, προτείνουμε την άμεση ανάθεση σε πραγματογνώμονα για την ύπαρξη ή μη και ποιων κινδύνων θα μπορούσε να προκαλέσει η εγκατάσταση και η λειτουργία του ήδη υπάρχοντος αιολικού πάρκου και τη στενή παρακολούθηση της διαδικασίας εγκατάστασης αυτών.

Παντελής Αμούργης,

Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer