Αρχικά, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια μου κι εγώ, όπως όλος ο κόσμος, για τον χαμό του μικρού, 19χρονου παιδιού, που έφυγε εντελώς άδικα, από τον παραλογισμό που κυριαρχεί στον χώρο του φανατικού οπαδισμού και των χούλιγκανς. Δεν θα ήμουν αντίθετος αν το συμβούλιο αυτό εξέδιδε ένα ψήφισμα που να καταδικάζει απερίφραστα την οπαδική βία και τραγικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει αν μείνει ανεξέλεγκτη.
Σχετικά με το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτής της συνεδρίασης και μιλώ για τον ορισμό εκπροσώπου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, πέρα από το τυπικό αυτό θέμα επιλογής εκπροσώπου – προσφέρω μάλιστα και τον εαυτό μου να συμμετάσχω – οφείλει να αναφερθεί η τεράστια σπουδαιότητα από τη συνεισφορά του Φορέα αυτού στην κοινωνία μας. Ας θυμηθούμε ότι το Πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1986 με πρωτοβουλία του ΠΟΥ και στοχεύει στο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις πόλεις, καθώς και να προαχθεί η υγεία των πολιτών. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο συνδράμει τις δημοτικές αρχές στις προτεραιότητες και στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού τους. Εν προκειμένω, δε, η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών, η συμβουλευτική στρατηγική για την άνοια, το πρόγραμμα ψυχικής υγείας, όπως και εκείνο εκμάθησης αγγλικών για τις ευπαθείς ομάδες αποτελούν μόνο κάποιες από τις άκρως βοηθητικές συνεισφορές του Φορέα αυτού στον κοινωνικό ιστό.
Μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, όπου υπογραμμίστηκε ο ρόλος της προσωπικής επικοινωνίας με τον πολίτη. Η πανδημία ανέδειξε την τεράστια σημασία των πόλεων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων στην αντιμετώπιση των κρίσεων της δημόσιας υγείας και των απειλών από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε αυτό που ξέραμε – επενδύουμε στην δημόσια υγεία, όπως επενδύουμε στην άμυνα της χώρας. Χρειαζόμαστε οράματα και τοπικές πολιτικές υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης σε βάθος χρόνου, χρειαζόμαστε διάλογο και συναίνεση για αλλαγή, χρειαζόμαστε λύσεις συστηματικές και πόλεις για όλους τους πολίτες. Οι πόλεις πρέπει να έχουν δυνατή φωνή και να απαιτούν να ακούγονται στα κέντρα των αποφάσεων. Η πληροφόρηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων δημόσιας Υγείας αποδεικνύεται σαφώς πιο αποτελεσματική μέσα από την προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που βρίσκονται εγγύτερα στη ζωή του πολίτη και την καθημερινότητά του.
Ο στόχος είναι μέσω των Δήμων, οι πολίτες να υιοθετήσουν έναν άλλον τρόπο ζωής και να προσθέσουν στην καθημερινότητα τους τις καλές πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον.
Όσον αφορά το 2ο θέμα προς συζήτηση, ασφαλώς και να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμβολική αύξηση του μεριδίου μας στο μετοχικό κεφάλαιο του Ενιαίου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, με τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας, ύψους 1950 Ευρώ. Η πορεία της εδώ και 26 έτη αξιομνημόνευτη, με πληθώρα επιδοτούμενων προγραμμάτων με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των γνώσεων ανέργων πολιτών, εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη. Τέλος, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των προγραμμάτων και οι εκπαιδευτές καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα εξειδικεύσεων, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των προγραμμάτων εκπαίδευσης. Το ΚΕΚ προσελκύει μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης τα άτομα που ανήκουν στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, συνεργάζεται μαζί τους σε ατομικό και ομαδικό κυρίως επίπεδο, έτσι ώστε μέσα από τις συνοδευτικές – υποστηρικτικές υπηρεσίες και δράσεις ενδυνάμωσης-εμψύχωσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κατάλληλες για την καλύτερη διαχείριση του εαυτού τους, αλλά και στην διαμόρφωση συνθηκών που θα οδηγήσουν στην εργασιακή και κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Αυτά, θα ήταν καλό να τα φρεσκάρουμε στο νου μας, γιατί πολλές φορές άθελά μας, μένουμε μόνο στο τυπικό κομμάτι της γραφειοκρατίας ή της ψήφισης και δεν κοιτάμε στο τι δουλειά και προσφορά κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από Οργανισμούς, εταιρείες ή Κέντρα, που προσφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο.
Κλείνοντας, άφησα για το τέλος, ώστε να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα, η τιμητική παρουσία του βουλευτή, κ. Καππάτου, στο δημοτικό μας συμβούλιο, ο οποίος για ακόμα μία φορά τόνισε την πρόθεσή του να βοηθήσει τον δήμο μας στο να πορευτεί αυτός ομαλότερα (μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Πάτρα) και με περισσότερη ανάπτυξη στο μέλλον.
Επιτρέψτε μου, δε, να αναφέρω και τούτο: Δεν υφίσταται άνθρωπος, που να μην υποπέσει σε κάποιο τυχόν σφάλμα ή σε κάποια φορμαλιστική υπερβολή, όμως η αντιμετώπισή του από τους άλλους αποδεικνύει τον πολιτικό τους πολιτισμό. Αυτό σαν μία συμβουλή που απευθύνεται γενικότερα σε ευήκοα ώτα.
Παντελής Αμούργης,
Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ