Παντελειος: Η θέση μας για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου
Πολιτική
11/02/2020 | 10:12

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι ένα εργαλείο για το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, μέσω του οποίου ασκεί την πολιτική του σε επίπεδο έργων σε όλη την έκταση του Δήμου.

Καταδείξαμε μια σειρά αστοχιών στην κατανομή των Κεντρικών Πόρων (πρώην ΣΑΤΑ) σε όλες τις κοινότητες του Δήμου. Η επιλογή της δημοτικής αρχής να κατανείμει οφειλές από έργα παρελθόντων ετών σε κάποιες κοινότητες αντί νέων έργων, τις αφήνει κατ’ ουσία με μηδενικό προϋπολογισμό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι κοινότητες Θηναίας, Φάρσων και Μαρκόπουλου.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι παλαιότερες οφειλές άλλων κοινοτήτων επιλέχθηκε να βαρύνουν τον διακοινοτικό προϋπολογισμό της αντίστοιχης Δημοτικής Ενότητας, προκειμένου να κατανεμηθούν σε αυτές επιπλέον έργα. Αυτή η κατανομή με δυο μέτρα και δυο σταθμά μας βρίσκει αντίθετους.

Στη συνέχεια καταθέσαμε προς συζήτηση πρόταση, με την οποία ομαδοποιούνται έργα και προμήθειες του τεχνικού προγράμματος σε ενιαίους κωδικούς, προκειμένου να ανατεθούν μέσω ενιαίων ανοιχτών διαγωνισμών αντί να γίνουν επιμέρους απ’ ευθείας αναθέσεις.

Η πρόταση αυτή συντάχθηκε με τη συνεργασία τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Ισχυρή Κεφαλονιά, Επόμενη ημέρα, Κεφαλονιά νησί για όλους), γιατί θεωρούμε ότι με συνεργασία οφείλουμε να προσεγγίζουμε κρίσιμα ζητήματα του Δήμου. Αν ο δήμαρχος, ο οποίος ζητάει κάθε τόσο συνεργασία και συναίνεση, το εννοούσε, θα έπρεπε είχε κάνει αυτή την κίνηση ο ίδιος.

Η πρόταση μας, των τριών παρατάξεων, είχε κατατεθεί 3 μέρες πριν το Δημοτικό Συμβούλιο στην Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να λάβουμε την απαραίτητη εισήγησή της, σύμφωνα με το νόμο, αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό λόγω φόρτου εργασίας της Υπηρεσίας. Ο δήμαρχος ωστόσο, για να αναδεικνύουμε και τα θετικά, αποδέχτηκε να συζητηθεί η πρόταση χωρίς την εισήγηση.

Διευκρινίσαμε ότι η πρότασή μας αυτή δεν έχει σκοπό να δυσχεράνει το έργο της δημοτικής αρχής αλλά να το διευκολύνει. Καταρχήν διότι μέσω ανοιχτών διαγωνισμών, πέρα από τη διαφάνεια της διαδικασίας, ο Δήμος θα πάρει καλύτερες προσφορές για ομαδοποιημένα έργα απ’ ότι αν αυτά ανατεθούν ξεχωριστά και απ’ ευθείας σε εργολάβους. Επίσης διότι η ήδη υποστελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία θα διαχειριστεί ευκολότερα π.χ. ένα φάκελο έργου για ένα ενιαίο έργο δημοτικής οδοποιίας, απ’ ότι να τηρεί 17 φακέλους και ξεχωριστές επιβλέψεις, καθώς τόσοι κωδικοί προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα.΄

Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι τα έργα αυτά, παρόλο που προβλέπονται διαφορετικοί κωδικοί, θα ανατεθούν μέσω ενιαίων εργολαβιών. Ως εκ τούτου οι κατευθύνσεις που εισήγαγε η πρότασή μας, έστω και εν μέρει, ικανοποιούνται, οπότε και αποσύραμε την πρόταση υπερψηφίζοντας την εισήγηση.

Η πρότασή μας και ο τρόπος με τον οποίο αυτή καταρτίστηκε, υπηρέτησε πάγιες θέσεις της παράταξής μας, τη διαφάνεια και την διαπαραταξιακή συνεργασία για το καλό του Δήμου.

Σε κάθε κρίσιμο θέμα που θεωρούμε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των παρατάξεων, εάν δεν φροντίζει ο δήμαρχος να το κάνει πράξη, θα το φροντίζουμε εμείς.

 

Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer