Στην κούρσα των πρυτανικών εκλογών
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ο Μαραβέγιας στη «μάχη» για την πρυτανεία -Οι υποψηφιότητες που έχουν «κλειδώσει»
Κοινωνία
25/01/2019 | 11:54

Πέντε υποψηφιότητες έχουν κλειδώσει για τον πρυτανικό θώκο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για τον νυν πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, και τους καθηγητές Στάθη Ευσταθόπουλο, Ευθύμιο Λέκκα, Ναπολέοντα Μαραβέγια και Μαρίζα Φουντοπούλου. Εξ αυτών, επισήμως, μόνο ο κ. Ευσταθόπουλος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, σενάρια γράφονται και για τον χρόνο των πρυτανικών εκλογών, ο οποίος συσχετίζεται ευθέως με τον χρόνο των εθνικών εκλογών και το αποτέλεσμά τους.

Ειδικότερα, στην κούρσα των πρυτανικών εκλογών εισέρχεται και ο νυν πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, καθώς μπορεί πλέον να θέσει υποψηφιότητα ύστερα από τη ρύθμιση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχή θητεία. Ο κ. Δημόπουλος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, θεωρείται γενικά επιτυχημένος στη θητεία του, καθώς το ΕΚΠΑ δεν πέρασε κλυδωνισμούς, όπως επί της θητείας του Θεοδόση Πελεγρίνη και την ολιγόμηνη θητεία του Θεόδωρου Φορτσάκη. Βέβαια, οι δύο τελευταίοι είχαν να συνδιαλαγούν με ευθέως «αντίπαλές» τους πολιτικά κυβερνήσεις.

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, είναι νυν αναπληρωτής του κ. Δημόπουλου και ο δεύτερος, μετά τον νυν πρύτανη, που απέκτησε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα ύστερα από άλλη πρόσφατη ρύθμιση του υπ. Παιδείας.  Συγκεκριμένα, το υπουργείο μείωσε την πρυτανική θητεία από τα τέσσερα στα τρία χρόνια. Ο κ. Μαραβέγιας συνταξιοδοτείται μετά από τρία χρόνια, άρα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί εάν η θητεία ήταν τετραετής.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής και πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, είναι γνωστός από τις παρεμβάσεις του σε φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Ενδεικτικά, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου μαζί με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση εστιάσθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των υφιστάμενων μοντέλων πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές, μετά και τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα.

Ο Στάθης Ευσταθόπουλος είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, ωστόσο στην ευρεία πανεπιστημιακή κοινότητα έγινε γνωστός ως πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ. Στη θέση διανύει τη δεύτερη θητεία του και έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πρόσφατα για το σχέδιο απορρόφησης των ΤΕΙ από τα πανεπιστήμια και για τις χρονοβόρες διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων διδασκόντων που έχουν προκηρυχθεί.

Η Μαρίζα Φουντοπούλου είναι καθηγήτρια και πρόεδρος του Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (ανήκει στον τομέα Παιδαγωγικής) και έως τώρα έχει αναπτύξει δράση σε ζητήματα όπως κατά των καταλήψεων και των κλειστών σχολών, ενώ πρόσφατα φέρεται να συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας για το πλαίσιο διδακτικής επάρκειας που θα μπορούν να παρέχουν τα ΑΕΙ.

Πολιτική στήριξη

Στη μάχη των εκλογών οι υποψήφιοι δεν αποκλείεται να αποζητήσουν τη διακριτική πολιτική στήριξη κάποιου από τα μεγάλα κόμματα (να σημειωθεί μάλιστα ότι πριν τον νόμο 4009/2011, συνήθως και το ΚΚΕ έδινε χρίσμα σε υποψήφιο, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί). Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια από τα «επιτελεία» υποψηφίων λέγεται ότι ο χρόνος τέλεσης των εθνικών εκλογών –και κατ’ επέκταση το αποτέλεσμά τους– θα επηρεάσει τη δυναμική των υποψηφίων. Δηλαδή, εάν οι εθνικές εκλογές γίνουν τον Μάιο και πρωτεύσει η Ν.Δ., όπως δείχνουν οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, θα ανέβουν οι μετοχές του υποψήφιου που θα είναι φιλικά προσκείμενος στο κόμμα. Οι πρυτανικές εκλογές θα γίνουν Ιούνιο.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ