Βήμα βήμα η κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου
Πανελλαδικές 2020, Μηχανογραφικό και πορεία των Βάσεων -Εκτιμήσεις και συμβουλές
Κοινωνία
01/07/2020 | 14:11

Με βάσεις πολλών ταχυτήτων θα έρθουν φέτος αντιμέτωποι οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.Οι φετινές πανελλαδικές, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις επιδόσεις των υποψηφίων. Ετσι, οι βαθμοί μαζί με τις επιλογές, που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Συνεπώς μια ουσιαστική προσέγγιση ως προς την πορεία των βάσεων φέτος θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων και μαζί τα σχετικά  στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή και από τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, οι ειδικοί προβλέπουν σε πρώτη φάση, πτωτική κίνηση των βάσεων για τις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης κυρίως για τις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ και λιγότερο έως καθόλου για τα κεντρικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα και εδώ μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων, δηλαδή η πτώση των μορίων να είναι  μεγαλύτερη μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου. Αντίθετα, στις σχολές της κατεύθυνσης των θετικών Επιστημών αναμένουμε ελαφρά άνοδο των βάσεων. Στις πολυπόθητες ιατρικές και οικονομικές σχολές οι βάσεις αναμένεται ν’ αυξηθούν. Το ίδιο δείχνουν οι προβλέψεις ότι θα γίνει -σε γενικές γραμμές -και στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Οι ειδικοί, που κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων φέτος λαμβάνουν υπόψη τους ότι φέτος τα μαθήματα δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα. Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο.

Φέτος όμως και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Συνεπώς οι καθηγητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανά να προκαλέσει αύξηση στα μόρια κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις ιατρικές σχολές οι εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ίσως και πάνω από τα 19.000 μόρια. Περισσότερο «θολή» είναι η εικόνα για τις νομικές σχολές και αυτές των μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπου προβλέπονται αυξομειώσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Το μάθημα της έκθεσης θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής οι μαθητές δεν έχουν καλές επιδόσεις. Επειδή όμως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία δεν μπορεί να γίνει και σοβαρή πρόβλεψη. Στα τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά και την οικονομία ήταν καλύτερες και συνεπώς εάν αυξηθούν τα ποσοστά των αριστούχων θα αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχoλές.

Την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων περιμένουν με αγωνία οι υποψήφιοι, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να λάβουν τις… μεγάλες αποφάσεις, να συμπληρώσουν δηλαδή στο μηχανογραφικό τους δελτίο, τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή, σοβαρή σκέψη και εκτίμηση πολλών παραμέτρων.

Για τους λόγους αυτούς κανείς δεν πρέπει να βιαστεί καθώς με αυτή την «τελική πράξη» σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το μέλλον του. Αυτή τη στιγμή, η βιασύνη δεν βοηθά ,καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, να συζητήσουν με τους καθηγητές τους και με την οικογένεια τους, να δουν τους βαθμούς τους και όταν νοιώσουν απόλυτα  σίγουροι τότε και μόνο τότε να κάνουν την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού τους. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι  η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Βήμα βήμα η κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου

1. Με τον προσωπικό κωδικό σας μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , μελετήστε το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο μπορείτε να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

2. Για να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό αρχικά θα λάβετε υπόψη σας τις πραγματικές σας επιθυμίες και τους βαθμούς σας. Προσοχή σε καμία περίπτωση μη δώσετε βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων και πιστέψετε ότι δεν έχετε πιθανότητα εισαγωγής σε κάποια σχολή, που θέλετε. Σχεδόν πάντα η πορεία των βάσεων είναι απρόσμενη και πολλοί υποψήφιοι έμειναν έξω από σχολές, που θα ήθελαν διότι παραπλανήθηκαν από τις προβλέψεις.

2. Συζητήστε με την οικογένεια σας, κατά πόσο μπορεί ν΄ανταποκριθεί οικονομικά στην περίπτωση που εισαχθείτε σε σχολή μακριά από το σπίτι. Είναι κρίμα να «κατακτήσετε» μια σχολή στην οποία δεν θα μπορέσετε ποτέ να φοιτήσετε.

3. Ψάξτε με την βοήθεια των ειδικών (σύμβουλοι σταδιοδρομίας) κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικά δελτίο με τμήματα κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία είναι καινούργια αλλά έχουν μέλλον.

4. Πολλοί υποψήφιοι απορρίπτουν ορισμένα τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο είτε να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους. Καλό θα ήταν πάντα να κοιτάζετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Πρέπει να ξέρετε πάντα που θα σας οδηγήσει ένα πτυχίο.

4.  Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας. Καλό θα ήταν να δηλώσετε όλα τα τμήματα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση.

5. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε στις εξετάσεις . Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Το ίδιο ισχύει και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια. Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.

6. Οσοι ενδιαφέρονται ή νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή καλό θα ήταν να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία διότι φέτος άλλαξε και υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις .

7. Ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο είναι να δείτε (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας) τις αντιστοιχίες των τμημάτων. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και συνεπώς δεν θα μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή.

8. Πολλά πανεπιστήμια, φροντιστήρια αλλά και σύμβουλοι σταδιοδρομίας αυτές τις μέρες ασχολούνται αποκλειστικά με την κατάθεση των μηχανογραφικών. Καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεία τους. Αξίζει τον κόπο διότι έχουν γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτουν γονείς και παιδιά.

9.Μόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

10.Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Με απλά λόγια αν θελήσετε να κάνετε κάποια αλλαγή θα πρέπει να πάτε στο λύκειο σας . Καλό θα ήταν οι  υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Γενικές πληροφορίες

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από τη Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ -ΜΠΕ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ