Παναγής Καππάτος: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα Anti-Nero στην Κεφαλονιά –Προληπτικές εργασίες Δασοπροστασίας στο Αργοστόλι και τη Λειβαθώ με 150.000 ευρώ – Ενίσχυση του Γεωπάρκου με 120.000 ευρώ
Πολιτική
04/07/2022 | 19:23

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια γίνονται εκτεταμένες εργασίες προληπτικών καθαρισμών και δασοπροστασίας κοντά σε οικισμούς του τόπου μας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Anti-Νero», από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Καθαρίζεται το περιαστικό δάσος στο Αργοστόλι το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τον αστικό ιστό και ο καθαρισμός του ήταν μια διαχρονική ανάγκη. Ενώ για τη Λειβαθώ, μεγάλη σημασία έχουν οι καθαρισμοί σε πευκώνες στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου, στην Πεσσάδα και στα Σβορωνάτα.

Οι σχετικές μελέτες εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 και το πρόγραμμα καθαρισμών έχει ήδη αρχίσει να εκτελείται υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Οι εργασίες από εξειδικευμένα συνεργείαπεριλαμβάνουν καθαρισμό, αραίωση και κλάδευση του δάσους, ενώ τα ξερά κλαδιά θρυμματίζονται και απομακρύνονται. Τα προϊόντα ξυλείας του δασικού καθαρισμού θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες για παραγωγή βιομάζας και καύσιμη ύλη.

Οι εργασίες καλύπτουν245 στρέμματα συνολικά, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ανά περιοχή:

Περιαστικό Δάσος Αργοστολίου: Εργασίες προϋπολογισμού 109.000 ευρώ σε 178 στρέμματα
Κάστρο Αγίου Γεωργίου: Εργασίες προϋπολογισμού 33.700 ευρώ σε 55 στρέμματα
Πεσσάδα και Σβορωνάτα: Εργασίες προϋπολογισμού 7.300 ευρώ σε 12 στρέμματα (8,5 στην Πεσσάδα και 3,5 στα Σβορωνάτα)
Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά για την ένταξη της Κεφαλονιάς στο πρόγραμμα «Anti-Nero», στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος.Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΝ μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ενισχύσει το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Αίνου με 120.000 ευρώ.Ο Υφυπουργός κ. Αμυράς θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Κεφαλονιά για να βρεθεί σε σημεία καθαρισμού.

Οι δράσεις πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι πολύ σημαντικές, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια. Ελαττώνουν τον κίνδυνοαπό δασικές πυρκαγιές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον αποτρέπουν. Η συνεχής επαγρύπνηση όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer