Παναγής Καππάτος: Με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη [εικόνες]
Πολιτική
28/08/2021 | 15:04
  • Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Σάμης
  • Υπουργός Πολιτισμού στην Ιθάκη μετά από 40 χρόνια

 

Διήμερη επίσκεψη στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πραγματοποίησε την Πέμπτη και την Παρασκευή η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Την Πέμπτη στο Δημαρχείο Αργοστολίου στη συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο, Αντιδημάρχους και τον Γενικό Γραμματέα, συζητήθηκαν θέματα του Δήμου με σημαντικότερο το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου, για το οποίο συμφωνήθηκε συμπληρωματική χρηματοδότηση με 500.000 ευρώ. Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Ακολούθησε σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας και αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, για το οποίο ολοκληρώνεται η αλλαγή του ρυμοτομικού, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις και η διαδικασία μελέτης-κατασκευής. Στη Γέφυρα Δεβοσέτου είδαμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον «Ιανό».

Το μεσημέρι της Πέμπτης επισκεφθήκαμε τον Μυκηναϊκό τάφο Τζαννάτων, όπου η Υπουργός συνομίλησε σε πολύ καλό κλίμα με κατοίκους της περιοχής ενόψει της έναρξης του έργου ανάδειξης και προστασίας του μνημείου.

Το απόγευμα της Πέμπτης συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο Σάμης με τον Δήμαρχο κ. Μονιά, Αντιδημάρχους και την Πρόεδρο του ΔΣ. Στη συνέχεια η Υπουργός εγκαινίασε την Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης σε τελετή στον προαύλιο χώρο, την οποία ακολούθησε ξενάγηση στα εκθέματα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο για τα νησιά μας το οποίο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια και οι εργασίες επιταχύνθηκαν την τελευταία διετία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Αντώνη Καλλιβωκά ο οποίος ως Αντιδήμαρχος Σάμης έκανε μεγάλες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το έργο.

Την Παρασκευή, για πρώτη φορά μετά από  40 χρόνια Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την Ιθάκη. Συμμετείχαμε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Στανίτσα, τον Έπαρχο κ. Λιβιτσάνη, Αντιδημάρχους και τον Πρόεδρο του ΔΣ. Επισκεφθήκαμε τα Αρχαιολογικά Μουσεία στο Βαθύ και το Σταυρό τα οποία ανακατασκευάζονται, τους αρχαιολογικούς χώρους στον Άγιο Αθανάσιο και στο Σπήλαιο των Νυμφών, καθώς και το Μητροπολιτικό Ναό.

Στην επιστροφή από την Ιθάκη η κ. Υπουργός έκανε αυτοψία στη Μονή Αγίων Φανέντων, πριν την συνάντηση με το Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη όπου παρουσία Αντιδημάρχων και της Προέδρου του ΔΣ, συζητήθηκαν θέματα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου Ληξουρίου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κ. Υπουργό για την επίσκεψη της στα νησιά μας, αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον και την αποτελεσματικότητά της από το καλοκαίρι του 2019 σε όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν. Επί των ημερών της στο χώρο του Πολιτισμού γίνεται σπουδαίο έργο, πρωτοφανές για τα νησιά μας. Εντάχθηκαν και προχωρούν έργα ύψους 8.000.000 ευρώ σε μνημεία των νησιών μας. Άνοιξε η Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης και χρηματοδοτήθηκε το Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η προσπάθεια συνεχίζεται από όλους μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η επίσκεψη της Υπουργού ήταν εξαιρετικά χρήσιμη καθώς έδωσε επί τόπου σχετικές οδηγίες για πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν ή πρέπει να επιταχυνθούν.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer