
Στην Εντατική του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ένα 12χρονο αγόρι Ρομά, το οποίο τραυματίστηκε το Σάββατο στην Παιανία, όταν αυτοκίνητο παρέσυρε το πατίνι που οδηγούσε. Ο ανήλικος, κατά την ώρα του ατυχήματος, φέρεται να κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς κράνος και μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ παραβίασε σήμα STOP σε διασταύρωση.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισήμανε πως τον Μάιο, περισσότερα από 80 ανήλικα άτομα, ηλικίας έως 16 ετών, χρειάστηκαν νοσηλεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας τραυματισμών που προήλθαν από τη χρήση πατινιών. «Συνεχίζεται ο χαμός στα νοσοκομεία με τις προσελεύσεις των τραυματισμένων ανήλικων από πατίνια», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος.
Ελλείψεις σε ρυθμιστικό πλαίσιο
Ανησυχία εκφράζεται για την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου που να απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους και ενήλικες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 80% των τραυματιών δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης και δεν φορούν κράνος, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα. «Πού είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο απαγόρευσης οδήγησης πατινιών από ανηλίκους και από τους ενήλικες;» αναρωτήθηκε.
Η κατάσταση με τα ηλεκτρικά πατίνια φαίνεται να επιδεινώνεται, καθώς το 2025 καταγράφηκαν 400 ατυχήματα με ανήλικους, εκ των οποίων οι μισοί χρειάστηκαν νοσηλεία. Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την κυκλοφορία ανηλίκων με ηλεκτρικά πατίνια, με τον υφυπουργό Γιάννη Κυρανάκη να τονίζει ότι «τα παιδιά τα αντιμετωπίζουν ως βιντεοπαιχνίδι».
Η αύξηση των ατυχημάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους ενδέχεται να καταδείξει μια σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με την οδική ασφάλεια. Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου και η απουσία συμμόρφωσης με βασικούς κανόνες ασφαλείας, όπως η χρήση κράνους, εγείρουν ανησυχίες για την προστασία των παιδιών σε δημόσιους δρόμους. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανηλίκων και να περιοριστούν οι τραυματισμοί
