Παγωμένα δάχτυλα: Μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό;
Υγεία
12/01/2024 | 14:30

Όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, τα άκρα μας είναι πάντα πιο παγωμένα από τον κορμό, καθώς το σώμα στέλνει περισσότερο αίμα για να θερμάνει τα ζωτικά όργανα, π.χ. την καρδιά, τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες. Αν όμως έχεις σχεδόν πάντα παγωμένα δάχτυλα, ακόμη και όταν έχει ζέστη, μπορεί αυτό να σχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το σύνδρομο Raynaud.

Παγωμένα δάχτυλα και σύνδρομο Raynaud

“Η διαταραχή αυτή είναι μια κατάσταση όπου στενεύουν οι φλέβες στα δάχτυλα των χεριών –και μερικές φορές στα δάχτυλα των ποδιών, στη μύτη και στα αφτιά– ως αντίδραση στο κρύο ή στο συναισθηματικό στρες” εξηγεί η ειδικός. Στη διάρκεια ενός επεισοδίου τα δάχτυλα αρχικά ασπρίζουν και μετά γίνονται μπλε, καθώς μειώνεται η αιμάτωσή τους.

Όταν επανέλθει η ροή του αίματος, γίνονται κόκκινα.

Ίσως νιώθεις τα δάχτυλά σου παγωμένα, μουδιασμένα, σαν να σε τσιμπούν βελόνες ή να πονούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία για την εμφάνιση του συνδρόμου. Τα καλά νέα είναι πως η συγκεκριμένη διαταραχή δεν προκαλεί πρόβλημα στην υγεία παρά μόνο αυτή την ενόχληση. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προστατεύεις τα άκρα σου από το κρύο, π.χ. να φοράς γάντια ή να μην πιάνεις παγωμένα αντικείμενα με γυμνά χέρια.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer