Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Διήμερο για τα Graphic Novels στην Ιακωβάτειο
Βιβλίο
28/03/2025 | 08:27

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ GRAPHIC NOVELS
2 και 3 Απριλίου 2025

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και την καλλιτεχνική αξία των Graphic Novels. Το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, το οποίο συνδυάζει το γραπτό λόγο με την οπτική τέχνη, εκτιμάται ιδιαίτερα για τη δυνατότητά του να διηγείται ιστορίες μέσω μιας συνύπαρξης κειμένου και εικόνας.
Η επιλογή των Graphic Novels ως κεντρικό θέμα της ημέρας επιλέχθηκε από την πρόθεση να ενισχυθεί η εξοικείωση του κοινού με μία μορφή αφήγησης, που προάγει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Με τη συνδρομή της οπτικής τέχνης κατορθώνεται η αναπαράσταση περίπλοκων συναισθημάτων και ιδεών, γεγονός που επιτρέπει στους αναγνώστες να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο με ένα διαφορετικό τρόπο.

Από την πρώιμη μορφή του είδους ως κόμικς προέκυψε ένα πιο ώριμο και περιεκτικό είδος, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από την κοινωνική και πολιτική ανάλυση έως την ιστορική καταγραφή και τη φαντασία, το οποίο θα λέγαμε ότι μπορεί να απευθύνεται και/ή μόνο σε ενήλικους.

Το διήμερο για τα Graphic Novels θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου και θα περιλαμβάνει:

● Ανοικτή εκδήλωση με ομιλίες και έκθεση βιβλίων Graphic Novels – Τετάρτη, 2 Απριλίου, 7 μ.μ.
Ομιλητές: Όλια Ντακογιάννη, μουσειοπαιδαγωγός, δημιουργός κόμικς,
Γεώργιος Ρουκάς, βιβλιοθηκονόμος Med, MSc,
● Εργαστήριο δημιουργίας κόμικς με τη συμμετοχή μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης – Πέμπτη, 3 Απριλίου, πρωί.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ