Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει
Life
01/10/2023 | 09:30

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με μοναδικές εορταστικές προσφορές από διάφορα coffee houses.

Βασικό χαρακτηριστικό του καφέ, εκτός από την καφεΐνη που περιέχει, είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Στον καφέ έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000 ουσίες που χαρακτηρίζονται ως «αντιοξειδωτικά». Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το έντονο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τη μελέτη των ιδιοτήτων του καφέ στην υγεία του ανθρώπου.

Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα. Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του ροφήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του καφέ σε αντιοξειδωτικά.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως συνεισέφερε κατά 64% στην συνολική καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, σε αντίθεση με συνεισφορά μόλις 10% και 2,3% από φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα!

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών (δηλαδή η ικανότητα εύκολης απορρόφησής τους) που προσλαμβάνουμε από τον καφέ είναι υψηλή. Ένας στιγμιαίος καφές, για παράδειγμα, έχει 5,5 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από έναν ανάμεικτο χυμό πορτοκάλι καρότο, ενώ αντίστοιχα ένας ελληνικός καφές περιέχει 6,8 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά. Επομένως, ο καφές, σε συνδυασμό με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται.

Πηγή: onmed.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer