«Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει», είναι το σύνθημα που συνοδεύει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, ιδρυτής της οποίας είναι ο Χάρβεϊ Μπολ. Πρόκειται για έναν Αμερικανό γραφίστα, που προσλήφθηκε από μια εταιρεία για να δημιουργήσει ένα σύμβολο με σκοπό να αναπτερώσει το ηθικό των εργαζομένων.
Σε μόλις δέκα λεπτά, ο Χάρβεϊ Μπολ είχε σχεδιάσει την ευρέως γνωστή κίτρινη χαμογελαστή φάτσα (Smiley), ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία. Το emoji Smiley διαδόθηκε από άκρη σε άκρη, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Από το 1963 μέχρι σήμερα, η πρώτη Παρασκευή του Οκτώβρη είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου.
Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή ημέρα, λοιπόν, αφού το χαμόγελο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα θετικά συναισθήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μακροζωία, μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υποστηρίζει ότι το χαμόγελό μας αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Ειδικότερα, ψυχολόγοι ανέλυσαν τα χαμόγελα που έχουμε στις φωτογραφίες και παρουσίασαν το πόρισμα.
Αν το χαμόγελό σου επηρεάζει τόσο τους μυς του στόματος όσο και τους μυς των ματιών σου, σημαίνει ότι είσαι πολύ εκφραστικός άνθρωπος, δύσκολα προσποιείσαι και έχεις την ικανότητα να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά του ακόμα και χωρίς να μιλήσεις. Αυτό το χαμόγελο εξωτερικεύει τη ζεστασιά και την αξιοπιστία που σε χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.
Ο ψυχολόγος Ζακ Γουϊτκόουερ ισχυρίστηκε ότι τρόπος που χαμογελάμε στη φωτογραφία προφίλ του Linkedin, στο διαβατήριο ή σε εκείνη του IG, μαρτυρά συγκεκριμένα πράγματα για την προσωπικότητά μας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, 300 άνθρωποι κάθισαν μπροστά από μια φωτογραφική μηχανή και χαμογέλασαν. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν το χαμόγελο «Duchenne», δηλαδή αυτό που χαμογελάς πλατιά, με ανοιχτό το στόμα και φαίνονται τα δόντια σου. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως ζεστούς, καλοπροαίρετους, έμπιστους, ευσυνείδητους και μη επιθετικούς.
Προκειμένου να ενισχύσει την εγγύτητα της έρευνάς του, ζήτησε από μια άλλη ομάδα ανθρώπων να μαντέψουν τους χαρακτήρες των ανθρώπων που έβλεπαν στις φωτογραφίες. Οι μισοί ήταν χαμογελαστοί και οι άλλοι μισοί σοβαροί. Όσοι αξιολόγησαν ένα χαμογελαστό πρόσωπο ήταν πιο ακριβείς από εκείνους που σχολίασαν μια ουδέτερη έκφραση.
Το χαμόγελο αποτελεί συνήθως το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι άλλοι επάνω μας, διαμορφώνοντας μια άποψη για το άτομό μας. Ο τρόπος που χαμογελάς, το επιτηδευμένο από το ανεπιτήδευτο χαμόγελο, μπορούν να γίνουν αντιληπτά και να ερμηνευθούν, συνεπώς σκέψου ποια εικόνα επιθυμείς να έχουν οι άλλοι για εσένα.
Πηγή: jenny.gr