Πόσα άλλαξαν από τότε
Όταν στις 13 Αυγούστου του 2004 ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας
de Facto
13/08/2021 | 10:00

Πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια κι όμως μοιάζει σαν χθες. Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 2004, η Αθήνα υποδεχόταν τον κόσμο ολόκληρο και μαζί του τους Αγώνες της 28ης Ολυμπιάδας, που μετά από 108 χρόνια απουσίας επέστρεφαν σπίτι τους…

Υπό τη σκηνοθετική «μπαγκέτα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η Ελλάδα παρουσίασε μια εκπληκτική Τελετή Έναρξης γεμάτη από τις πανανθρώπινες ιδέες που γέννησε ο πολιτισμός της. Η θριαμβευτική είσοδος των τυμπανιστών που έπαιζαν στο ρυθμό της καρδιάς, ο διάλογος του χθες με το σήμερα και η φλόγα-κομήτης που άναψε τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους φωτιάς μέσα στη θάλασσα του σταδίου, έδωσαν την καλύτερη εκκίνηση σε μια Τελετή που χαρακτηρίσθηκε «ονειρική».

Στη συνέχεια το χάρτινο καραβάκι με την ελληνική σημαία, έδωσε τη θέση του στον Κένταυρο και το τεράστιο κυκλαδικό εδώλιο που «έσπασε» για να γίνει αρχαϊκός κούρος και κλασσικό άγαλμα. Αμέσως μετά όλα τα κομμάτια προσγειώθηκαν στα νερά του Σταδίου ως άλλες Κυκλάδες, για να υποδεχθούν ένα ζευγάρι ερωτευμένων και από πάνω τους να ίπταται ο θεός Έρωτας βγαλμένος μέσα από τη Θεογονία του Ησιόδου.

Ο γαλάζιος έρωτας κινεί την «Κλεψύδρα» και η ιστορία 3.000 ετών ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας. Από την μινωική Κρήτη, στην κλασσική Ελλάδα, το Βυζάντιο και την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896.

Το βράδυ της 13ης Αυγούστου η Ελλάδα έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο στον κόσμο: αυτό μιας χώρας δυναμικής, με πλούσια ιστορία, που μπορεί να κερδίζει στοιχήματα και να φιλοξενεί διεθνούς επιπέδου διοργανώσεις. Έδειξε πως είναι αντάξια του ονόματός της και των Ολυμπιακών Αγώνων που γεννήθηκαν εδώ.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer